Verwaarloosde Awarasluis Nickerie wordt hersteld
26 Jan, 10:32
foto
Minister Rabin Parmessar in Nickerie bij het inladen van rijst naar Venezuela. Hij belooft de Awarasluis aan te zullen pakken. (Foto: LVV)


Op korte termijn komt er een openbare aanbesteding voor herstel van de Awarasluis in Nickerie. De watervoorziening in de middenstandspolder en Wageningen is nodig voor de rijstteelt. Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft zaterdag in Nickerie meegedeeld dat de aanbesteding in voorbereiding is. 

De Awarasluis is een verbinding die de Boven Nickerierivier met de Wayamborivier verbindt en reeds vele jaren niet in orde is. De sluis is tegenwoordig weer actueel omdat de zouttong van de Nickerierivier steeds dichterbij Wageningen komt waardoor er niet voldoende zoetwater is om gepompt te worden richting de rijstarealen in de Middenstandspolder en Wageningen. Indien de Arawarasluis goed functioneert, kan deze van tijd tot tijd worden afgesloten waardoor er meer zoetwater beschikbaar komt, meldt LVV. 

Minister Parmessar heeft in december poolshoogte genomen bij het pompgemaal Wageningen en deze maatregel als oplossing voor het watertekort besproken. Hij kijkt ook uit naar de voltooiing van de rehabilitatie van het pompgemaal Wageningen die vanwege enkele onvoorziene omstandigheden nog niet vlot loopt. Zaterdag heeft Parmessar bij het startsein voor de lading van export van rijst naar Venezuela in Nickerie bekend gemaakt dat de Arawarasluis zal worden aangepakt. Volgens Parmesar zal dit de Staat vele miljoenen kosten maar in het belang van de bijkans 7000 ha rijstareaal die met een tekort aan water wordt bedreigd, zal dit gedaan moeten worden. 

De bewindsman wees zijn gehoor op de veranderende klimatologische omstandigheden waardoor zoetwater steeds schaars wordt en de infrastructuur die door een jarenlang gebrek aan onderhoudt dringend moet worden aangepakt. Ook het pompgemaal Wakay dat aan een onderhoudsbeurt toe is heeft de aandacht van Parmessar.
Advertenties

Saturday 29 February
Friday 28 February
Thursday 27 February