Berenstein: Strafrechtelijk onderzoek nodig bij CBvS
21 Jan, 00:00
foto
Robby Berenstein, vakbondsleider bij de CBvS.


Vakbondsleider Robby Berenstein vindt dat het Openbaar Ministerie ingeschakeld moet worden om frauduleuze handelingen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), uit te zoeken. Het personeel van de bank is maandag ingelicht over wat het bestuur te horen heeft gekregen van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en regeringscommissaris Vijay Kirpalani. "Wat wij gehoord hebben is heel erg. Als governor Robert van Trikt zich werkelijk aan al de zaken schuldig heeft gemaakt, moet de procureur-generaal worden ingeschakeld. Tot zondag was er nog een intern onderzoek gaande, zegt Berenstein in gesprek met Starnieuws. 

Berenstein zegt dat het personeel best geschokt is over wat er op de bank is gebeurd. Er is veel waardering uitgesproken aan het adres van waarnemend governor Ingeborg Geduld-Nijman die een fout heeft begaan rond de lening van SRD 1.7 miljoen, die Van Trikt heeft genomen om een Range Rover te kopen. De opdracht voor het tekenen van de lening achteraf, is gegeven door Geduld-Nijman. "Zij heeft geen persoonlijk voordeel gehad hieraan, maar heeft gelijk consequenties eraan verbonden," zegt Berenstein. Van Trikt ontkent alle aantijgingen aan zijn adres. Hij schuift de schuld in de schoenen van anderen. 

De vakbond vindt dat bij de benoeming van nieuwe leidinggevenden, het huiswerk heel goed moet worden gemaakt. Berenstein merkt op dat de bond een profiel had gemaakt over de eisen die gesteld worden aan een governor. Van Trikt beantwoordde daar niet aan, want hij is geen macro-econoom. Daarnaast waren al perikelen rond de lening die hij genomen had bij de Surinaamse Postspaarbank. Er was sprake van belangenverstrengeling. "Dit moet ons nooit meer overkomen," stelt de vakbondsleider. 

Er is teveel onrust op de CBvS. Tien maanden geleden is deze governor, die vandaag formeel met ontslag gaat, aangetrokken. Daarvoor is Glenn Gersie vertrokken toen de kwestie van monetaire financiering speelde. Alle onrust is niet goed voor de bank en ook personeelsissues zijn blijven liggen. De bond zal minister Hoefdraad schriftelijk laten weten dat zij inspraak wil hebben bij het benoemen van leidinggevenden. Berenstein hoopt dat de rust gauw herstelt, want de schade aan het instituut is enorm. 

Advertenties

Saturday 29 February
Friday 28 February
Thursday 27 February