Guyana viert export eerste miljoen vaten olie
20 Jan, 01:53
foto
Liam Mallon, president van ExxonMobil Upstream Oil and Gas.


De eerste miljoen vaten ruwe olie uit het Stabroek-blok voor de Guyanese kust zijn dit weekend geladen in de olietanker Yannis P. De op de Marshalleilanden geregistreerde olietanker zal de olie vervoeren naar een olieraffinaderij van ExxonMobil waar onzuiverheden en verontreinigingen zullen worden verwijderd om een norm te stellen voor de olie die wordt geproduceerd uit het Liza-veld.

De eerste olie-export van Guyana is met groot applaus ontvangen. Liam Mallon, president van ExxonMobil Upstream Oil and Gas, zei op een receptie ter gelegenheid van de eerste olie-export van Guyana dat als ExxonMobil gemiddeld had gepresteerd, Guyana pas in 2024 zou zijn begonnen met het produceren van olie. Hij gaf mee dat de gemiddelde tijd van ontdekking tot productie van de eerste olie in zo'n waterdiepte negen jaar is. "Wij hebben het veilig in vijf jaar gedaan en dat onder de kosten die we hadden verwacht toen we voor het eerst begonnen."

Guyana heeft al ingestemd met de verkoop van zijn eerste drie miljoen vaten ruwe olie aan Shell, die vergelijkbare processen zal uitvoeren om hopelijk tot een Liza-standaard op de wereldmarkt te komen. De olie van Guyana wordt verkocht op basis van de ruwe Brent-prijs. De olie wordt geproduceerd op de Liza Destiny, een drijvend, productie-, opslag- en losschip. Mallon zei dat er vier andere boorschepen en een vloot van 20 ondersteuningsvaartuigen zijn.

Volgens Mallon komen de lagere kosten rechtstreeks ten goede van ExxonMobil, Hess en de China National Offshore Oil Corporation (CNOCC). Hij zei dat investeerders 'veel geld hebben ingezet' in twee putten. Hij noemde het een zeldzaamheid. Aannemers zoals TechnipFMC, SBM Offshore hebben ''zichzelf aanzienlijk blootgesteld aan financiële risico's om dit mogelijk te maken."

De Guyanese waarnemend premier, Khemraj Ramjattan bracht hulde uit aan ExxonMobil voor de olievondst en noemde het bedrijf "het dapperste, de meest technologisch gedreven met een ongeëvenaarde duurzaamheid in de industrie." Hij zei dat Guyana bij de voorbereidingen voor de eerste olie-export elf regels en richtlijnen heeft opgesteld, waaronder de Natural Resources Fund Act en douaneprocedures. "Deze belangrijke documenten van beleid en wetgeving ondersteunen alle belanghebbenden om zekerheid en het beste voor de mensen van deze grote natie te realiseren in de kortst mogelijke tijd", zei hij.
Advertenties

Saturday 29 February
Friday 28 February
Thursday 27 February