Viering Chinees Nieuwjaar moet toeristen aantrekken
16 Jan, 08:49
foto
Chinees Nieuwjaar zal gevierd worden op het Onafhankelijkheidsplein. Dit is meegedeeld op een perconferentie. Van l-r: van links naar rechts Li Xiu Xiong voorziter SCUA, minister Stephen Tsang, Liu Quan ambassadeur China,
Rachel Koningsbloem en dc Adjai Kali. (Foto: Raoul Lith)


Het Onafhankelijkheidsplein gaat dit jaar het hoofdkwartier zijn van de viering van het Chinees Nieuwjaar - het Jaar van de Rat - op 25 januari. Het is de bedoeling dat groot wordt uitgepakt met diverse activiteiten en attracties.“We hebben gemeend om dit evenement op een hoger niveau te brengen voor toeristen ontwikkeling,” zegt Stephen Tsang minister van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T). Hij geeft aan dat er gesprekken zijn gevoerd met de Suriname Chinese United Association (SCUA) en de Chinese ambassade die jaarlijks het evenement op het KKF-beursterrein organiseerde.

Suriname is het enige land op het Westelijk halfrond dat het Chinees Nieuwjaar als een nationale feestdag viert. “Het is een unicum in de regio en het is in een unicum in de wereld. Wat wij willen bereiken is dat wij een zodanig evenement organiseren waarbij wij mensen van de regio naar Suriname willen trekken om dit mee te maken,” zegt Tsang. De bewindsman merkt op dat Suriname de grootste populatie Chinezen heeft van de regio en dit kan als cultureel uithangbord gepresenteerd worden.

De minister zegt dat er ook gesproken is met de verschillende stakeholders. “We hebben gesproken met de touroperators, hotels, restaurants en luchtvaartmaatschappijen”. Tsang legt uit dat het de bedoeling is om gezamenlijk een product te hebben om het evenement tot een succes te maken. Op de dag van de viering zal er op het Onafhankelijkheidsplein een braderie zijn. Ook zal er een fototentoonstelling worden gehouden in de Congreshal met als thema ‘The Chinese in Me’. Verder gaat er een groep acrobaten uit China optreden. “We zijn er bijzonder blij mee, vandaar dat we zeggen dat we er een groter event van maken,” voert Tsang aan. 

Als hoogtepunt is er een grote vuurwerkshow van minstens 20 minuten. Deze gaat plaatsvinden op het hoogste punt van de Wijdenboschbrug over de Surinamerivier. “Het is een unicum want het wordt op een landmark gedaan voor Suriname”. De minister stelt dat er met de politie, de brandweer en het Directoraat Nationale Veiligheid is gekeken naar alle veiligheidsaspecten. Het vuurwerkspektakel wordt door Enigma Pyrotechnics gedaan, een bedrijf gespecialiseerd in vuurwerk shows.

Voor de opzet van de vuurwerkshow zal de brug deels voor enkele uren worden afgesloten. Het is de bedoeling dat een baan wordt afgesloten op 25 januari vanaf 16:00 uur tot 20:30uur. Volgens planning wordt het vuurwerk om 21:00 afgeschoten afhankelijk van het weer. “In samenwerking met de politie is afgesproken dat we een baan vrijhouden. De politie zal zorgen voor een vlotte doorstroming van het verkeer”.

Tsang zegt dat het een jaarlijks terugkerend evenement moet worden. “We zijn zeer hoopvol dat het succesvol gaat zijn. Het gaat erom dat we deze beelden kunnen gebruiken om ons land verder te promoten als toerisme destinatie voor de regio”. De focus ligt momenteel op het laag toerisme seizoen. Naast het Chinees Nieuwjaar zijn Phagwa en de Avond Vierdaagse de dagen die een boost moeten krijgen om meer toeristen aan te trekken. Het gaat niet alleen om nationale feestdagen maar om nationale evenementen.

De Chinese ambassadeur Liu Quan zegt dat het om een goed evenement gaat. Suriname kan zich promoten in de toerisme sector. "Ik hoop dat door zulke initiatieven meer Chinese toeristen Suriname zullen bezoeken".

Alle attracties zullen gratis toegankelijk zijn. Tsang zegt dat de organisaties de mogelijkheid zal bekijken om op de tweede dag zoveel mogelijk senioren en kindertehuizen te krijgen naar de voorstelling van de acrobaten om ook hen te laten genieten.

Raoul Lith


Monday 27 January
Sunday 26 January
Saturday 25 January