Lawines doden tientallen in Kashmir
14 Jan, 20:46
foto
Bewoners kijken toe terwijl een bulldozer sneeuwblokken verwijderd van een weg na hevige sneeuwval in Neelum Valley nabij de Line of Control, Pakistan. (Foto's: Reuters)


In de afgelopen 24 uur zijn minstens 59 mensen gedood en zijn nog veel meer vermist na lawines in het door Pakistan gecontroleerde gedeelte van Kashmir. In het naburige India kwamen zo'n tien mensen om het leven nadat verschillende lawines het noordelijk deel van het door India bestuurde Kashmir hadden getroffen.

Twee Pakistaanse functionarissen zeiden dat veel dorpelingen nog steeds waren gestrand door de lawines in het Neelum Valley-gebied. De lawines werden veroorzaakt door zware regenval die ook aardverschuivingen teweegbracht. Veel mensen werden als vermist opgegeven. Toen reddingswerkers begonnen werd al gevreesd door de vermisten.

Hulpwerkers waren erin geslaagd om meer dan 50 mensen uit de sneeuw te halen en hen uit het gebied te airliften voor behandeling. Voor de autoriteiten is het een race tegen de klok om de lokale bevolking te helpen nu een nieuwe periode van zware sneeuwval vrijdag wordt verwacht.

Minstens 53 huizen waren volledig verwoest door lawines in de door Pakistan beheerde regio die bekend staat als Azad Jammu en Kashmir (AJK), zeiden ambtenaren. "Ik heb de National Disaster Management Authority, het leger en al onze federale ministers gevraagd om onmiddellijk alle humanitaire hulp te bieden aan de getroffen mensen in AJK," tweette de Pakistaanse premier Imran Khan.

Een hoge Indiase politieambtenaar zei onder de tien doden bij de grens tussen India en Pakistan vijf vijf soldaten waren. Het gebied is één van de militair meest gespannen grenzen van de wereld, waar de naburige legers elkaar al tientallen jaren confronteren over betwist gebied. Kashmir is verdeeld tussen India en Pakistan sinds hun onafhankelijkheid in 1947.

In 2012 overspoelde een lawine een Pakistaans legerbataljon hoofdkwartier nabij de Indiase grens, waarbij minstens 124 soldaten en 11 burgers werden gedood.

Ondertussen verwoestte zware sneeuwval in het zuidwesten van Balochistan in het westen van Pakistan verschillende huizen in het bergachtige gebied, waarbij 17 mensen omkwamen. De rampenbestuursautoriteit verklaarde een noodsituatie in zeven districten van de provincie die rijk is aan mineralen en zocht de hulp van het leger voor hulp- en reddingsoperaties.

De belangrijkste snelwegen tussen Pakistan en Afghanistan waren geblokkeerd vanwege hevige sneeuwval, waardoor ambtenaren het vervoer van essentiële goederen naar Afghanistan moesten opschorten. Ernstige koude en zware sneeuw hebben in de afgelopen twee weken geleid tot de dood van 39 mensen in zes provincies van Afghanistan, zei Tamim Azimi, een woordvoerder van de autoriteit voor natuurrampen in Afghanistan in Kabul. "We verdelen noodhulp, inclusief contant geld aan families van de slachtoffers," zei Azimi, eraan toevoegend dat zware regen en sneeuw de kans op overlevenden hebben verkleind.