Van Trikt werkt mee aan onderzoek; heeft verlof opgenomen
14 Jan 2020, 05:32
foto
Robert van Trikt, governor van de CBvS.


Governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is niet met verplicht verlof gestuurd, maar hij heeft verlof opgenomen. Starnieuws verneemt dat hij meewerkt aan het onderzoek dat ingesteld wordt bij de bank. Er zijn vraagtekens achter grote aankopen en uitgaven zonder dat er afstemming erover heeft plaatsgevonden. 

President Desi Bouterse heeft zich gisteren langdurig over deze kwestie gebogen. Er is ook vergaderd met toppers van de CBvS (zonder governor) en de raad van commissarissen. Bepaalde zaken over grote uitgaven die zijn gedaan en de import van een peperduur voertuig worden eveneens onder de loep genomen. De auto is via faciliteiten van de CBvS ingevoerd. Ook wordt getoetst of bedragen die betaald zijn voor consultancy wel voldoen aan de compliance-regels van de bank. 

Er zijn tot nu toe geen officiële mededelingen gedaan over wat er aan de hand is. De regeringscommissaris, Vijay Kirpalani, heeft slechts meegedeeld dat Van Trikt niet is ontslagen. De sociale media stond er bol van dat het doek is gevallen voor de governor, die tien maanden in deze functie aanzit. In De Nationale Assemblee heeft Krishna Mathoera (VHP) maandag de regering gevraagd naar wat er gaande is bij CBvS. Minister Soewarto Moestadja, coördinator van de regering in De Nationale Assemblee, wilde zijn vingers liever hier niet aan branden. Hij zei dat er vandaag mededelingen zullen worden gedaan door de regering wanneer de openbare vergadering wordt voortgezet. Vernomen wordt dat vicepresident Ashwin Adhin een verklaring zal geven over deze kwestie. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is uitlandig. 


Advertenties