Staatsolie: 5 tot 7 jaar voor productie olie vóór kust
09 Jan 2020, 03:13
foto


Het zal vijf tot zeven jaar duren voordat de olie die ontdekt is in blok 58 voor de kust in productie kan worden gebracht. Dit antwoordt Staatsolie op een vraag van Starnieuws. Hoeveel olie er gevonden is, is nog niet duidelijk. Apache Corporation (VS) en Total SA (Frankrijk) hebben bekendgemaakt dat het om een significante ontdekking gaat, maar nu kan er nog niet gezegd worden wat de exacte hoeveelheid is. De vondst moet nog verder worden berekend aan de hand van de putresultaten.  

De volgende stap is doorgaan met de verkenning. In de Maka Central-1 put is 73 meter aan olie en 50 meter aan lichte olie en gascondensaat aangetroffen. Apache en Total zijn enthousiast over de testresultaten in de Sapakara West-1 put, ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van Maka Cental-1. De perspectieven zijn veelbelovend. Op de vraag wanneer en hoe Suriname zal profiteren van een olie-vondst, antwoordt Staatsolie: "Na de eerste olie 5-7 jaar vanaf vandaag". 

Staatsolie kan tot maximaal 20% deelnemen aan de ontwikkeling van een put. De Staat verdient 6.25% aan royalty's, terwijl 36% belasting wordt betaald. Staatsolie ontvangt ook een deel van de winstolie (olie die overblijft nadat de kosten zijn teruggevorderd). Suriname kan sociaal profiteren van de olie, direct via de inkomsten en indirect via de spin-off, zoals werkgelegenheid, lokale bedrijven (hotels, kantoren, belastingen). 


Advertenties

Tuesday 03 October
Monday 02 October
Sunday 01 October