Bouterse: "We moeten het hoofd koel houden..."
07 Jan 2020, 10:06
foto
Staatsolie-directeur Rudolf Elias en president Desi Bouterse tijdens een persmoment over de olievondst voor de Surinaamse kust. (Foto: René Gompers)


"We moeten het hoofd koel houden. Alle negativiteit aan een kant zetten en gezamenlijk kijken hoe wij dit moment kunnen gebruiken voor de ontwikkeling van Suriname." Zo spreekt president Desi Bouterse onder meer tijdens de persconferentie over de olievondst voor de kust van Suriname. Hij feliciteert de totale Surinaamse bevolking. “Mi breyti”, laat het staatshoofd zich uit. "Het is duidelijk dat we niet gek gaan doen." De president spreekt van een historisch moment. “We moeten gezamenlijk voort gaan”, voegt hij eraan toe.

Staatsolie-directeur Rudolf Elias die nimmer het geloof heeft opgegeven dat er ook voor Suriname een mooie olietoekomst lag, was heel emotioneel. "Het is een prachtig moment. Het resultaat van vijf jaar werken." Hij stelt dat Suriname nooit meer hetzelfde zal zijn. "Ik ben vooral blij voor mijn kinderen en kinds kinderen. Zij gaan een mooie toekomst tegemoet." Elias hoopt nu dat we net als buurland Guyana vondst na vondst doen.

De perspectieven voor de Sapakara West-1 put, zo'n 20 kilometer verwijderd van de Maka Central-1-put zien er ook veelbelovend uit. Over de grootte van de oliereserves zijn de onderzoekingen nog gaande. Elias had al vaker gezegd dat hij niet wist wanneer de olievondst zou komen, maar hij was er zeker van dat het moment er zou komen.
Vandaag hebben Apache en Total bekendgemaakt dat ze een significante olievondst hebben gedaan in de Surinaamse wateren. "We gaan niet gek doen. De voorzienigheid heeft ons dit historisch moment gegeven," zegt president Bouterse. "We moeten gezamenlijk voortgaan."

Advertenties