Vuurwerk gaat als warme bollen over de toonbanken
28 Dec 2019, 00:56
foto
Op de eerste verkoopdag van vuurwerk, vrijdag, is het al behoorlijk druk in verschillende verkoopcentra. De keuze kan gemaakt worden tussen honderden soorten vuurwerk. (Foto's: Leroy Troon)


Op verschillende verkoopplekken is het behoorlijk druk. Ouders met kinderen, jongeren en volwassenen kijken hun ogen uit. Er is veel keuze aan vuurwerk. "Wij hebben ook veel vuurwerk binnengebracht dat niet knalt. Er is veel siervuurwerk voor mensen die geen harde knallen willen," zegt een importeur aan Starnieuws. "Er is ook pagara die licht geeft en niet eindigt in harde knallen. Maar voor wie een echte grote pagara wil, hebben wij die ook. Meer dan 25 meter lang," zegt een manager lachend. 

Sommige winkels hebben een apart hoekje met vuurwerk dat 'kindvriendelijk' is. De brandweer voorlichting heeft vaak op gewezen dat er geen 'kindervuurwerk' bestaat omdat alle vuurwerk gevaarlijke elementen heeft. Veel kinderen zijn met hun ouders op de verkoopplek. De 'kinderhoek' is behoorlijk druk. In de gauwigheid gaat per koper een paar honderd SRD's op aan vuurwerk. 

"We kopen liever op de eerste dag al, want als je tot het laatst wacht, is het veel drukker. Bovendien is sommige vuurwerk uitverkocht," zegt een moeder die met haar zoon SRD 640 aan vuurwerk heeft besteed. "In feite is de pagara het duurst. "We hebben een pagara van 5 meter gekocht voor oudjaar. Hiervoor hebben we SRD 220 betaald. Voor de rest hebben we siervuurwerk gekocht, omdat wij rekening houden met baby's en honden." 



Sommige grote zaken hebben studenten in dienst genomen om te helpen bij de verkoop. De studenten kunnen zo ook een zakcentje verdienen en de mensen worden snel geholpen," legt een manager van een grote vuurwerkzaak uit. Er heerst een gezellige drukte in de meeste winkels. De afschietperiode is vrijdag begonnen en duurt tot en met 2 januari. De brandweer houdt een enquête om na te gaan of deze periode te lang duurt. Aan de hand van de bevindingen zullen er opnieuw voorstellen worden gedaan om het vuurwerkbeleid aan te passen. 
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April