Nieuwe visabeleid en -tarieven voor Schengengebied
11 Dec, 15:32
foto


Wie in de toekomst naar het Schengengebied wil reizen, zal niet alleen zijn visumaanvraag een half jaar van tevoren kunnen aanvragen, maar ook meer moeten betalen voor het visum. Vanaf 1 februari 2020 gaan de nieuwe regels van de 26 landen van het Schengengebied -waaronder Nederland en België- in.

De aanpassing heeft wereldwijd een aantal gevolgen voor mensen die een Schengenvisum aanvragen, zegt de Nederlandse ambassade in Suriname in een persbericht. Door het nieuwe beleid kunnen aanvragen maximaal zes maanden voor hun geplande reis een visumaanvraag indienen. Voorheen was het termijn drie maanden. De landen verwachten dat deze aanpassing zal leiden tot een betere spreiding van aanvragen, waardoor de wachttijden voor het maken van een afspraak in de piekperiode kunnen worden teruggedrongen. Personen die ver voor de geplande reis een visumaanvraag indienen, doen er goed aan om een visum met langere tijdsduur aan te vragen, adviseert de ambassade.

Het tarief voor een visum gaat per 1 februari 2020 omhoog, van 60 euro naar 80 euro voor een normaal visum, waarbij er aan het visumaanvraagkantoor VFS Global ook 28  aan servicekosten moeten worden betaald. De verhoging zou te maken hebben met de gestegen kosten voor het verwerken van visumaanvragen.

Met een Schengengebied-visum kun je reizen naar alle 26 landen die binnen dit gebied vallen. Het gaat om België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden, Zwitserland.

Monday 27 January
Sunday 26 January
Saturday 25 January