Deskundigen raden afbranden landbouwarealen af
10 Dec, 13:30
foto
Twee landbouwdeskundigen uit Colombia hebben een werkbezoek gebracht aan de ananasvelden te Redi Doti. (Foto: NII)


Landbouwdeskundigen uit Colombia raden het afbranden van arealen bestemd voor landbouw, af. In het binnenland is het gebruik dat gebieden worden open gekapt en daarna in brand worden gestoken, alvorens er wordt geplant op dat stuk land. Twee landbouwdeskundigen uit Colombia hebben na een veldbezoek in Redi Doti/Pierre Kondre de lokale gemeenschappen geadviseerd om het platbranden achterwege te laten.

Roberto Suarez en Monica Salomonca hebben de bewoners erop gewezen dat bomen de bodem op natuurlijke wijze bemesten. Door het bos steeds af te branden, wordt de vruchtbare grond op den duur vernietigd. Dat maakt dat de lokale gemeenschappen steeds andere plekken opzoeken om te planten. Het verbranden maakt dat ook de natuurlijke schaduwplekken verloren gaan. Veel van de ananasaanplanten die de deskundigen hebben bezocht in Redi Doti/Pierre Kondre zijn zwaar aangetast, omdat ze langdurig worden blootgesteld aan direct zonlicht.

De planters hebben de deskundigen vertelt over de problemen waarmee zij kampen. Voor veel van die problemen zijn er meteen oplossingen voorgedragen, meldt het ministerie van Regionale Ontwikkeling via het Nationaal Informatie Instituut. Voor de aanhoudende schade die vogels veroorzaken aan de aanplant is geadviseerd om vogelverschrikkers in te zetten. De telers hebben ook hun kennis gedeeld over de effectiviteit van medicinale planten bij de bestrijding van plagen.

In Colombia wordt al organisch geteeld en wordt er met compost bemest, vertelden de bezoekende deskundigen. Colombia kent 37 varianten van ananas, waarvan vier het meest worden geteeld en verhandeld. Wat opviel is dat er in Colombia vijf personen werken per hectare, terwijl Surinamers het met twee minder doen. De deskundigen hebben gezegd dat er veel potentie is voor de ananasboeren van Redi Doti/Pierre Kondre om hun productie op te voeren en zich te richten op export. Ze vinden dat dit het gebied op termijn ten goede zal komen. De telers van Redi Doti - zo'n 20 - zijn verenigd in de Agro coöperatie Redi Doti/Pierre Kondre.

Wednesday 12 August
Tuesday 11 August