Sewcharan: Bouterse heeft status van veroordeelde verdachte
09 Dec 2019, 07:43
foto
Jurist Gerold Sewcharan


"Meneer Bouterse heeft de status nu van veroordeelde verdachte en die veroordeling staat gewoon recht overeind." Dit heeft Gerold Sewcharan - raadsman van Edgar Ritfeld die vrijgesproken is in het 8 decemberstrafproces - benadrukt zondag in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC. Ex-legerleider Desi Bouterse is in de afgelopen twaalf jaar nooit verschenen voor de Krijgsraad. Hij heeft een verstek vonnis, waartegen hij intussen verzet heeft ingediend. Volgens zijn raadsman Irvin Kanhai heeft hij de status van verdachte, totdat het vonnis definitief is. Er zijn nog rechtsmiddelen om het vonnis aan te vechten. 

"Het rechtsmiddel van verzet en elk gewoon rechtsmiddel heeft alleen maar de volgende strekking dat het inhoudt dat de tenuitvoerlegging van het vonnis wordt opgeschort," zegt Sewcharan. "Het vonnis zelf, in casu - in deze situatie - heeft volledige rechtskracht. Met de veroordeling is helemaal niets aan de hand." De advocaat legt uit dat in het geval van Bouterse het zonder meer betekent dat hij de status heeft van veroordeelde. "Hij heeft niet de status van onherroepelijk veroordeelde. Hij heeft nog een rechtsmiddel. Maar hij heeft wel de status van veroordeelde verdachte", legt Sewcharan uit. 

Sewcharan zegt dat wat zijn collega Kanhai heeft gezegd in Ocer dat Bouterse geen veroordeelde is nu er verzet is ingediend, is in strijd met de rechtsregels. Het aanwenden van verzet houdt in dat Bouterse niet door het Openbaar Ministerie kan worden gearresteerd ter uitvoering van het vonnis. "Het rechtsmiddel heeft alleen maar tot gevolg dat de tenuitvoerlegging van de beslissing niet aan de orde is, maar de beslissing zelf, die veroordeling, staat als een paal boven water."

Waarom Kanhai heeft gezegd dat Bouterse geen verdachte is, merkt Sewcharan op dat die uitspraak op een politiek podium is gedaan. "Daar wordt politiek bedreven, dat sluit ik niet uit." De advocaat verdedigt de belangen van zijn cliënt, daarom doet hij bepaalde uitspraken. Niet moet worden uitgesloten dat naast de juridische belangen hij ook de politieke belangen van zijn cliënt verdedigt. 
Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May