OGV-voorzitter Goede: Vonnis kan niet gewist worden
08 Dec 2019, 00:00
foto
Betty Goede, voorzitter van OGV. (Foto: Ranu Abhelakh)


De nabestaanden zullen tijdens de multi-religieuze herdenkingsdienst van de Organisatie van Gerechtigheid en Vrede (OGV) zondagavond in de Afonsiuskerk het woord voeren. Voorzitter Betty Goede zegt aan Starnieuws dat Rani Sohansingh namens de nabestaanden het zal hebben over wat de families 37 jaar hebben meegemaakt. Goede merkt op dat het vonnis van 20 jaar nu is uitgesproken tegen hoofdverdachte Desi Bouterse. "Wat men ook wil doen, het vonnis staat er, dat kan niet worden weggemaakt," stelt de OGV-voorzitter. 

De herdenkingsdienst heeft als thema 'Wat de toekomst brengen moge'. Dit thema hebben Goede en pater Toon te Dorsthorst ruim vóór de uitspraak bepaald. Het sluit volgens Goede precies aan bij de situatie nu. Zij is blij dat de uitspraak is gekomen na zoveel jaren. Daarom is het goed dat nu de nabestaanden aan het woord komen. Daarin zal de herdenkingsdienst verschillen van de overige jaren. 

Goede zegt dat er allerlei discussies gehouden worden over hoe Bouterse kan voorkomen om zijn straf uit te zitten. Men wringt zich volgens haar in allerlei bochten, maar de veroordeling is er. De rechter heeft al aangegeven dat de Amnestiewet niet van toepassing is in deze zaak. Zij vindt het vreemd dat mensen weer de Amnestiewet willen gebruiken om het vonnis te niet te doen. Goede is blij dat de rechtsstaat met de uitspraak van de Krijgsraad overeind is gebleven. 

De herdenkingsdienst ter nagedachtenis van de 15 slachtoffers van 8 december 1982, zal worden geleid door Dorsthorst en de geestelijken Soeshila Baldew-Malhoe en Moballigah Ghafoerkhan. De dienst begint om 19.00 uur. Om 12.00 uur wordt bij Bastion Veere in het Fort Zeelandia een bloemenhulde gebracht. Dit is een activiteit van stichting 8 december 1982. 
Advertenties

Sunday 03 March
Saturday 02 March
Friday 01 March