Essed: Vrouwe Justitia weer bijna rechtop
30 Nov 2019, 00:00
foto
De strafeis en het vonnis in het 8 decemberstrafproces.


Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, zegt dat Vrouwe Justitia weer bijna rechtop staat. Ze is op 8 december, bij de moord op de vijftien slachtoffers van haar sokkel geslagen. Nabestaanden hebben opgelucht gereageerd op het vonnis tegen hoofdverdachte Desi Bouterse. Hij is conform de eis van auditeur-militair Roy Elgin veroordeeld tot 20 jaar cel voor medeplegen van moord op de vijftien mannen. 

In de burgerkamer zijn Etienne Boerenveen en Jimmy Stolk vrijgesproken. De Krijgsraad heeft Benny Brondenstein, Ernst Gefferie en Iwan Dijksteel elk 15 jaar cel opgelegd. Stephanus Dendoe, Kenneth Kempes en Luciën Lewis hebben elk tien jaar cel gekregen. Er was 20 jaar tegen hen geëist. Errol Alibux, Dick de Bie, Winston Caldeira, Wim Carbière, Orlando Heidanus, Iwan Krolis, Edgar Ritfeld en Imro Themen, zijn vrijgesproken. De Krijgsraad werd voorgezeten door president Cythia Valstein-Montnor, terwijl de militaire rechters Mike Cooper en Carlos Li Fo Sjoe ook deel uitmaken van deze kamer. In de burgerkamer hebben naast de president van de Krijgsraad eveneens zitting Suzanne Chu en Rewita Chatterpal. 

Nabestaanden vinden dat gerechtigheid is gekomen in deze zaak. Sunil Oemrawsing, voorzitter van Stichting 8 december 1982 tevens nabestaande, zei dat de veroordeelden hun straf zullen moeten uitzitten, anders is er geen sprake van een rechtsstaat. Hij is blij dat de rechtbank haarfijn heeft uitgelegd hoe gekomen is tot het vonnis van Bouterse. De Krijgsraad is gedetailleerd ingegaan op de getuigenverklaringen en het wettig en overtuigend bewijs dat geleverd is. 

Essed kijkt niet tegenop dat de advocaat van Bouterse, Irvin Kanhai, heeft aangegeven dat hij verzet zal aantekenen tegen het vonnis. Hij merkt op dat de Krijgsraad goed gemotiveerd heeft hoe de uitspraak tot stand is gekomen. "Het vonnis staat als een huis en kan niet tenietgedaan worden in hoger beroep," stelt de advocaat. In de rechtsstaat mag Bouterse bewijzen dat hij onschuldig is door de rechtsmiddelen die hij nog kan gebruiken hiervoor. Vaststaat dat hij is veroordeeld voor moord. Het is wel jammer dat hij president is van het land, verzucht de jurist. 
Advertenties

Tuesday 27 September
Monday 26 September
Sunday 25 September