Druk programma voor Mottley bij werkbezoek aan Suriname
15 Nov, 23:13
foto
Premier van Barbados, Mia Amor Mottley en president Desi Bouterse (Foto: NII)


De premier van Barbados, Mia Amor Mottley, arriveert zondag in Suriname voor een driedaags werkbezoek aan president Desi Bouterse. Het wordt het tweede bezoek van Mottley aan Suriname. Er staan gesprekken over samenwerkingsovereenkomsten op het gebied van mijnbouw, toerisme en landbouw op de agenda. Mottley heeft recentelijk ondernemers in haar land opgeroepen om te investeren in Suriname.

De overeenkomsten en afspraken die tijdens het eerste bezoek in 2018 met Suriname zijn gemaakt, zullen verder uitgewerkt worden. Mottley zal in Suriname verschillende bezoeken afleggen. Minister Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken benadrukt dat de samenwerking tussen Suriname en Barbados meer is dan een economische; zo zullen er tijdens de Srefidensi-viering drie calypso-muzikanten uit Barbados aanwezig zijn.

Mottley wordt in Suriname verwelkomd als de incoming voorzitter van de Caricom. Suriname zou deze functie in januari 2020 overnemen, maar door het drukke verkiezingsjaar is aan Barbados gevraagd het voorzitterschap over te nemen. Suriname en Barbados onderhouden sedert 1978 diplomatieke banden, nog voor de bundeling van de Caricom.

Suriname was het eerste Caricom-land dat door Mottley werd bezocht, nadat ze in 2018 regeerverantwoordelijkheid kreeg. Tijdens dat bezoek werd te Brokopondo de Brokopondo-overeenkomst getekend voor samenwerking op het gebied van transport, landbouw en luchtvaart. Mottley heeft een speciale afgezant aangesteld in Suriname om de actiepunten met het land te volgen, meldt het Nationaal Informatie Instituut.