President Bouterse brengt Staatsbezoek aan China
14 Nov, 00:00
foto
De Chinese president Xi Jinping begroet zijn ambtgenoot Desi Bouterse in Bejing op 26 juni 2013. (Foto: Chinees ministerie van Buitenlandse Zaken)


President Desi Bouterse brengt een officieel staatsbezoek aan Volksrepubliek China, waarmee Suriname een intensieve relatie heeft. Starnieuws verneemt dat het staatshoofd maandag 25 november vertrekt richting Beijing. Met hem en zijn echtgenote reist een grote delegatie mee. Het ligt in de bedoeling om een intensief programma af te werken in China, waarbij ook overeenkomsten zullen worden getekend. 

Bouterse en zijn delegatie vertrekken nadat hij de parade heeft afgenomen op 25 november in Moengo. Gelijk na de plichtplegingen in verband met de 44e Onafhankelijkheidsdag gaat de president naar Zanderij. Met hem reizen enkele ministers mee, onder wie Yldiz Pollack-Beighle (Buitenlandse Zaken), Gillmore Hoefdraad (Financiën) en Stephen Tsang (Handel, Industrie & Toerisme). 

Hoogtepunt van het bezoek is het onderhoud met de Chinese president Xi Jinping. De twee staatshoofden hebben elkaar in Caricom-verband begin juni 2013 en op 26 juni 2013 (tijdens de eerste zittingstermijn) ontmoet in Beijing. Toen was Bouterse in China op uitnodiging van de Universiteit van Beijing, waar hij de openingstoespraak hield over wereldvrede. Het ging toen niet om een Staatsbezoek aan China. 

De president heeft in oktober aangekondigd dat hij grote buitenlandse reizen zou maken dit jaar. "Ik weet niet zeker, maar één of twee buitenlandse reizen zal ik moeten maken, omdat er grote projecten mee gemoeid zullen gaan,"  zei Bouterse. Hij heeft uitnodigingen liggen van onder andere China, Rusland, Indonesië, India en Servië. In China zal vermoedelijk tijdens deze reis het Dalian 5 en andere projecten (uitbreiding van de luchthaven) worden getekend. Er is ook een ontmoeting gepland tussen de president en Surinaamse studenten die in China studeren. 

Wednesday 12 August
Tuesday 11 August