President Bouterse heeft drukke buitenlandse agenda
09 Jun 2013, 06:00
foto
President Desi Bouterse


President Desi Bouterse heeft een drukke buitenlandse agenda af te werken eind van de maand. Hij ontmoet op 26 juni de Chinese president Xi Jinping in Beijing. Een dag later houdt hij de openingstoespraak over wereldvrede voor de Universiteit van Beijing, die een tweede conferentie over dit onderwerp houdt. Op 29 juni moet Bouterse in Nicaragua zijn voor het bijwonen van de Petro Caribe-summit van staatshoofden.

Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zegt aan Starnieuws dat nog niet definitief besloten is hoe het staatshoofd zal afreizen. "Wij bekijken verschillende opties. In elk geval zal de president niet de Airbus van de SLM gebruiken voor deze reis. Er zijn mogelijkheden via onder andere Brazilië, Zuid-Afrika, Ghana en New York. De president moet gelijk van Beijing naar Nicaragua vertrekken", zegt Lackin.

Werkbezoek
De bewindsman stelt dat het niet om een staatsbezoek aan China gaat. "Het is een werkbezoek, waarbij met de Chinese president een diepgaande ontmoeting zal zijn over verschillende onderwerpen", deelt Lackin mee. Er zal onder andere gesproken worden over infrastructuur, energie, landbouw, huizenbouw en het ziekenhuis. In de eerste ontmoeting op 2 juni op Trinidad & Tobago hebben de staatshoofden in een bilateraal gesprek enkele zaken reeds aangestipt. Ook de regionale integratie was een belangrijk onderdeel hiervan.

"De president zal voor grote investeerders ook een presentatie houden in Beijing over investeringsmogelijkheden", deelt Lackin mee. Deze zaken worden goed voorbereid. Er reist geen grote delegatie mee met het staatshoofd, maar deskundigen die echt nodig zijn. Nagegaan wordt hoe het bedrijfsleven ook hierop kan inspelen.
Deelname aan de Petro-Caribe summit voor landen die een overeenkomst hebben met Venezuela is belangrijk, merkt Lackin op. Suriname betrekt de olie goedkoper uit Venezuela, waarbij ook een fonds moet komen voor projecten die sociaaleconomische ontwikkeling zullen stimuleren. In januari woonde Lackin een ministerconferentie bij over de Petro-Caribe samenwerking.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March