Vier partijen onder vlag van BEP
09 Nov, 14:42
foto
Robby Sampi, Sika Landveld, Ronny Asabina en Romeo Dieko hebben de handen ineengeslagen en gaan onder de paraplu van BEP deelnemen aan de verkiezingen. (Foto: René Gompers)


In het partijcentrum van de Broederschap voor Eenheid in Politiek (BEP) is vrijdag een samenwerkingsovereenkomst getekend. De Democratische Unie Suriname (DUS), Broederschap in de Politiek (BP-2011)BP 2011, en de beweging Un Fu Saamaka O Stem 2020 zullen onder de BEP-vlag meedoen aan de verkiezingen van 2020. Ze mikken op vier zetels, vertelt BEP-voorzitter Ronny Asabina.

“Un Fu Saamaka O Stem 2020 is een beweging onder de Saramaccaners, ze zijn zeer actief,” licht Asabina toe. “Zij houden zich bezig met de politiek en maatschappelijke issues.” Asabina is blij met de ontwikkeling. “Vanaf dag één heeft dit nieuw bestuur de groepen en personen die de partij de rug hadden toegekeerd, opgeroepen terug te keren naar huis. BP-2011 en DUS zijn uit de BEP geboren. Ze zijn dus weer thuis." De BEP-topper zegt dat de teruggekomen partijledenn volledig worden geïncorporeerd in de BEP. "Dit betekent dat ze het symbool en de boodschap van de partij gaan uitdragen en in BEP-tenue de verkiezingen ingaan.”

Asabina roept wederom op om ‘schone en eerlijke’ verkiezingen te houden. “Aan het kiezersvolk en de partijen die gaan deelnemen, verzoek ik om het ‘fair’ te houden. “Laten we niet op de man spelen maar op de bal, laten we onze oplossingen voor issues verkopen aan de samenleving. En als de ruimte en mogelijkheid er is om te debatteren, moeten we het doen," pleit hij.  "Want we zijn er heilig van overtuigd dat uit die ideeënbotsing positieve zaken zullen voortvloeien. De kiezers zullen beter in staat zijn om een verantwoorde keuze te maken voor zichzelf en de samenleving.”

Asabina heeft namens de BEP de stukken ondertekend, Siska Zandveld namens BP-2011, Romeo Dieko namens DUS en Robby Sampi namens Un Fa Saamaka O Stem 2020. “We gaan voor een historische overwinning,” deelt Asabina mee. “We gaan voor tenminste vier zetels. We gaan sowieso deelnemen in Paramaribo, Wanica en het binnenland. Misschien ook in Para." Hij geeft mee dat er ook nog de mogelijkheid is voor lijstverbinding. Met wie moet nog beslist worden. "We zijn nog in onderhandeling met andere partijen. De tijd zal leren met wie we onder de noemer ‘lijstverbinding’ zullen deelnemen.” Later op de avond zijn er 17 kernen geïnstalleerd; 16 uit Paramaribo en 1 uit Apetina. 

René Gompers