Jim Hok: Agro Industrial Park, variant fly-overs en spoorlijn
06 Nov 2019, 02:51
foto
Jim Hok, voorzitter van PALU.


"Zonder nog op de technische details of de gevolgen voor de producenten in te gaan, zien we dat er met het Agro-Industrial Park iets bijzonders aan de hand is. We ontkomen niet aan een vergelijking met eerdere projecten als de fly-overs en de spoorlijn van Poelepantje naar Onverwacht. Dit laatste project speelde trouwens ook kort vóór de vorige verkiezingen. Wij zijn het vanuit de PALU in elk geval met de exporteurs en de agrarische producenten eens dat de gelden die voor dit project worden vrijgemaakt stukken beter kunnen worden geïnvesteerd. Maar eenieder kan voor zichzelf vaststellen het in deze niet gaat om de ontwikkeling van de agrarische sector. Dat is niet waar deze regering voor in beweging komt. Het gaat eerder om die miljoenen euro’s die aan het rollen worden gebracht. Wij vrezen dat hoe dan ook ons land met het Agro-Industrial Park zal worden opgezadeld met weer een leleku", zegt PALU-voorzitter Jim Hok. 

Maar gesteld dat het om een serieus project zou gaan. Dan is de regering wel bezig om de klok ernstig terug te zetten door deze overeenkomst met de LR-Group om een parastataal bedrijf op te zetten in de agrarische sector, voert de politicus aan. Zo rond het midden van de vorige eeuw is men begonnen met parastatale bedrijven. Intussen zijn wij die ervaring rijker en is Suriname allang weer eraan toe om de meeste daarvan te privatiseren. En nu, anno 2019, komt de regering zomaar uit het niets met een nieuw parastataal bedrijf, uitgerekend in de agrarische sector. De PALU-voorzitter stelt vast dat het in dit geval zeker geen onwetendheid kan zijn waardoor deze regering wordt gedreven. Het feit dat er 67 miljoen euro gaat rollen in dit project, waarvan minstens 10 miljoen als voorschot aan de contractor, is waarschijnlijk een belangrijkere drijfveer.

De Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) had het totale plaatje eerder al op een rij gezet. De overeenkomst met LR-Group houdt in dat Suriname een staatsgarantie moet geven als dekking voor de lening van ongeveer € 67 miljoen voor het ontwikkelen van een Agro Industrial Park. Voor dat geld wordt een melkveehouderijbedrijf opgezet met 500 melkkoeien die gemiddeld per koe 24 liters melk zullen produceren met een jaarlijkse productie van 4,2 miljoen liters. Ook komt er een zuivel verwerkingsbedrijf voor de productie van diverse zuivelproducten. Een pluimveebedrijf met een eierproductie van 5 miljoen eieren per jaar en 2.000 ton kippenvlees per jaar. Verder zal er een slachthuis en een verpakkingslijn worden opgezet. Een agrarische productie boerderij waarbij er op 550 hectaren mais, gras en soja zal worden geproduceerd voor de veehouderij en 6 hectare aan kassenteelt met de productie van 3 hectare tomaten, 2 hectare komkommer en 1 hectare peper. Verder zal er een packinghouse worden opgezet met koude opslagfaciliteiten. Het opzetten van diverse trainingscentra voor het personeel van het Agro Industrial Park. De uitvoering van het project duurt drie jaar, waarna de LR-Group de zaak nog een tijdje gaat runnen.

Voor eenieder die van Suriname houdt klinkt het natuurlijk wel erg zorgwekkend dat is overeengekomen om de eindproducten op de binnenlandse markt af te zetten, vindt de PALU-voorzitter. "Weer zo’n misser als het om een serieus project zou gaan. Hierdoor zullen de bestaande boeren namelijk ernstig in problemen worden gebracht. Maar wat er werkelijk gebeurt, is eigenlijk ook uit den boze. Wij moeten er namelijk ernstig rekening mee houden dat het hele project een dode letter is. De enige uitzonderingen daarop zijn de betalingsverplichtingen die in het document zijn opgenomen, zegt Jim Hok. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May