Coalitie, no mek' a wiwiri pori
01 Nov 2019, 12:34
foto


De coalitie zet zich in om de wijziging van de Wet op de Staatsschuld door te drukken. Hierover is door belangrijke groeperingen een heleboel gezegd. De coalitie rekent op haar numerieke meerderheid en negeert een belangrijk deel van het volk waaronder de VES, VSB, Bini en de Bankiersvereniging. Het gaat in deze om "het financieel kapitaal" dat tegen de initiatiefwet is en tóch niet serieus wordt genomen.

Ik wil wijzen op een toepasselijke Sranan odo die zegt: A no a srefi dey di wiwiri e fadon na watra, a de pori. De vrije vertaling is dat bladeren niet dezelfde dag waarop ze in het water vallen, bederven. Dus, niet alles gebeurt ineens.
Met de behandeling van de wet en de wijze waarop die verdedigd wordt door de coalitie en regering, is de 'wiwiri' al in het water gevallen. Bij aanname zal de regerende partij in grote euforie zijn.

Maar ook zij gaan een dagje wakker worden. Helaas dan pas 
- wanneer de koers de pan uitvliegt.
- wanneer één of meerdere banken over de kop gaan, omdat burgers hun verplichtingen jegens de banken niet kunnen nakomen. Het kan ook zijn dat particulieren hun geld van de bank halen of niet verder investeren en de kat uit de boom kijken.
- wanneer de criminaliteit ergere vormen aanneemt?

Nu geldt dat het verstand en het gevoel - geen lobi voor een partijvoorzitter en zijn trawanten - worden ingezet voor ordening van de samenleving. Geen daad vanuit plichten, maar handel met als doel Suriname en zijn volk te beschermen en te redden van verdere ondergang. No mek' a wiwiri pori!

Roseline Daan
Advertenties

Monday 18 January
Sunday 17 January