Column: Politieke Borrelpraat 583
27 Oct, 22:47
foto


“Meester, ik begrijp niets van die hele heisa die gemaakt wordt over dat wetsvoorstel ter wijziging van de wet op de Staatsschuld. Allerlei kapitalistisch georiënteerde organisaties springen als kikkers op gloeiend heet asfalt eentonig kwakend rond.” 
“Luister, jonge vriend, voordat jouw meester je weer met allerlei intellectuele mooipraterij volstopt, zeg ik: al die rechtse krachten, die bourgeoisie-clubjes, zijn er jaloers op dat mijn paarse volkspresident het gedaan krijgt om onze economie met wat leningen goed draaiende te houden.”
“Jongeman in ons midden, luister niet naar die P.P.P. van Ron.”
“Wat is dat, meester? P.P.P.? Peoples Progressive Party van wijlen Chedie Jaggan uit ons buurland?”
“Ach nee, P.P.P. betekent aan deze kant van de Corantijn: Paarse Propagandistische Praat met als superhoofdpropagandist Lim Bonario met zijn uit ons aller belastingcenten betaalde Sakannah Porie.”
“Geklets, ga jij maar straks jouw groene bobo-president verwelkomen.”
“Jaloers? Da waarom moest Armzaad Doel-Ab opeens zo supersnel die initiatiefwet indienen, waarbij de minister van Financiën niet meer strafbaar wordt gesteld als hij het leningenplafond overschrijdt?” 
“Maar die Sloote-man van het Leonsberg Riverside Cabinet vond het via Sakanah Story juist opvallend dat de PeeGee deze aanklacht zo snel in behandeling nam.”
“Nou, de PeeGee vroeg bij de indiening van de aanklacht van de VHP eerst naar onderliggende stukken en toen die werden ingediend, ja, toen nam hij de aanklacht in behandeling door onderzoek te gelasten.”
“Maar onderzoek gelasten bij een aanklacht wil toch nog niet zeggen dat de aangeklaagde schuldig is, in dit geval de minister van Financiën?”
“Helemaal goed opgemerkt, jonge zuiplapvriend in ons midden, helemaal goed. Maar door de aanklacht in behandeling te nemen, kan de Assemblee de initiatiefwet van die Arme-zaad Doel-Ab niet meer in behandeling nemen.”
“Waarom niet?”
“Stel ik klaag een minister bij de PeeGee aan wegens dronken rijden met een promillage van, zeg iets geks: 300 micromol per kubieke millimeter uitgeademde lucht, terwijl de wet 50 micromol als maximum heeft. Tot hier begrepen?”
“Jawel meester, die minister wordt opgepakt, moet in de cel ontnuchteren en op Facebook breekt de hel los, men eist het aftreden van de minister als hij voor dronken rijden gevonnist zal worden.”
“Prachtig geredeneerd. Wel, stel dat nu een DNA-lid van de partij van de minister supersnel een initiatiefwet indient, waarin staat dat er voor ministers helemaal geen maximum promillage meer wordt gesteld; die mogen niet meer worden aangehouden, al ademen ze duizend micromol uit.” 
“Goed, ja, tot zover kan ik het volgen, dus om te voorkomen dat die dronken minister wordt gevonnist en dan moet aftreden, wordt die wet snelsnel gewijzigd, want ‘we’ hebben toch de meerderheid in DNA.”
“Helemaal goed, jonge vriend. Maar nu komt het. Doordat de PeeGee mijn aanklacht tegen die dronken minister in behandeling neemt, mag de Assemblee die wet niet meer veranderen. En als ze het toch doen, geldt dat niet meer voor dit geval, maar voor een volgend geval, want dit geval was al in behandeling voordat die wet veranderd werd.”
“Ooooow, nu snap ik het. Maar dan speelt die PeeGee ook een soort heen-en-weer-spelletje, want toen meisje Neus van Stree-di’f-stree niet lang terug een soortgelijke aanklacht tegen Groefdraad & Co indiende, nam hij, de PeeGee, die niet in behandeling, zeggende: er is geen leningenplafond overschreden. En nu neemt hij een soortgelijke klacht wel in behandeling ….”
“Dus in feite lijkt het erop dat meisje Neus de ogen van de oppositie geopend heeft en die hebben alleen het juiste moment afgewacht en haar initiatief overgenomen, of liever gezegd: gecoupt.”
“Tja, zo gaat het in de politiek: niet links en rechts op alles springen, maar het juiste momentum afwachten om dan gericht en genadeloos toe te slaan.”
“Ai, je moest die Slooteman en daags daarna die Abdoellahman over de staatszender tekeer horen gaan over deze aanklacht van de oppositie. Het leek bijna op opruiing.”
“Ze hebben gelijk: is Holland, bakra basi, zit hierachter en die PeeGee moet opdonderen, hij is een futuboi van rechtse koloniale machten.”
“Ja, mooi links gebral à la Morales van Bolivia die de telling van de presidentsverkiezing stopt als blijkt dat hij in eerste ronde niet wint, en als de telling na een dag voortgezet wordt, blijkt hij opeens voldoende voorsprong te hebben, zodat er geen tweede stemronde nodig is.” 
“Die linkse jongens weten niet van opstappen als ze eenmaal aan de macht zijn gekomen en zich wentelen in kapitalistische genoegens. Kijk maar naar de Kastro-dynastie en  die Sandinistische Volkspresident in Nicaragua die zelfs zijn vrouw als vicepresident heeft aangesteld…”
“Nou, ik zie die rechtste redneck in het Witte Huis volgend jaar echt ook niet aftaaien, hoeveel de blanke, bruine en zwarte oppositie mag schelden en schimpen op hem.” 
“Die van ons wil een derde termijn. Misschien wil hij Morales als langstzittende Zuid-Amerikaanse president inhalen.”
“Als dat gebeurt, verkoop ik alles van me hier en vertrek ik met m’n gezin naar de Noordzee. Daar is lekker veilig.”
“Ja, daar waar de drugsmaffia al aardig bezig is over te nemen en advocaten die belangen van maffiabonzen bedreigen, gewoon voor hun huis laat neerknallen, waar ze ATM-machines met krachtige springstof in woonbuurten opblazen of waar dolgedraaide allochtonen in volle trams lukraak beginnen te schieten, wat veilig!”
“Ach, overtrokken incidenten. Als Bouta weer president wordt, boi echt, m’o gwe, m’o tjallah, m’o gratie, m’o renne, m’o vluchte. Ik zal wat flessen whisky voor jullie achterlaten.”  
“Maar waarom leent deze regering vooral nu zo naarstig links en rechts geld?”
“Als ze dat niet meer ongestraft kunnen doen, moeten ze die beruchte impopulaire maatregelen doorvoeren om aan inkomsten te komen, en dat gaan ze absoluut niet willen doen, want dan zal de volksmassa die nu al knort en moppert echt openlijk ontevreden worden, net als die middenklassers die al een tijdje moord en brand schreeuwen.” 
“Ja, maar dat verzameld etnisch geboefte van de rechtse oppositie is absoluut ook niet wat we weer willen hebben.”
“Soms moet je met het ene geboefte het andere geboefte opruimen.”
“Dat zal sociale spanningen en opstanden kunnen veroorzaken.”
“Tja, wat voor andere keuze hebben we dan? Ik had mijn hoop op het samensmelten van die kleine en nieuwe partijen gevestigd, eenheid maakt macht, maar dat gaat zo te zien niet door, want een ieder wil zijn eigen voorzittertje blijven spelen. Allemaal macho’s en macha’s bij elkaar.”
“En wie is de lachende derde? Driemaal raden.”
“Niet zo een happy vooruitzicht. Ik proost daar niet op.”

Rappa


Tuesday 04 August
Monday 03 August
Sunday 02 August