Prefect Frans-Guyana dringt aan op oplossing grensproblemen
19 Oct, 09:24
foto
Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken en Marc Del Grande, prefect van Frans-Guyana. (Foto: René Gompers)


De nieuwe prefect van Frans-Guyana, Marc Del Grande, is vrijdag op het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) geweest om te praten over de veiligheid en problemen aan de grens met Suriname. Illegale goudwinning, schade aan het milieu en drugstransporten zijn enkele onderwerpen van gesprek met Surinaamse vertegenwoordigers.  “Ik ben ervan overtuigd dat het onmogelijk is om goede resultaten te boeken als we niet samenwerken met de Surinaamse autoriteiten,” benadrukt Del Grande, oud-commandant van de gendarmerie van Saint-Laurent-du-Maroni. 

De technische vergadering is geopend door BuZa-minister Yldiz Pollack-Beighle. Ze stelt dat er meerdere vergaderingen nodig zullen zijn om al de problemen waar beide landen last van hebben, op te lossen. Ze benadrukt dat Suriname en Frans-Guyana al heel lang goede relaties hebben op verschillende gebieden. Pollack-Beighle heeft ook meegedeeld dat Suriname al werkt aan het oplossen van bepaalde problemen zoals de drugstransport. 

“Maar in elke goede relatie kunnen er wat knelpunten ontstaan,” merkt de bewindsvrouw op. “Bij het bereiken van passende oplossingen zullen er altijd uitdagingen zijn die echter alleen met gezamenlijke inspanningen gevonden kunnen worden." De lijst van problemen aan de grens is lang: illegale goudwinning aan de grensrivier, illegale immigratie, drugshandel, schade aan het milieu en wapensmokkel. Gezamenlijke patrouilles van Franse en Surinaamse eenheden om de criminaliteit te bestrijden, is een van de voorstellen van Del Grande. 

De ex-commandant, die 20 jaar geleden leiding heeft gegeven aan de gendarmerie en twee maanden geleden benoemd is tot prefect (vertegenwoordiger van de Franse regering in Frans-Guyana) is serieus over de aanpak. Hij wil de bevolking die getroffen is door de illegale goudwinning niet teleurstellen. De mensen willen resultaten zien, deelt Del Grande mee. “Het is geen kwestie van geld,” benadrukt hij. “Het is een kwestie van samenwerken. Frans-Guyana beschikt al over de krachten om de veiligheid te waarborgen op de Marowijnerivier. Wat wij nu moeten doen is een samenwerking organiseren met de Surinaamse krachten.” 

René Gompers