Ecuador: Moreno buigt, brandstofsubsidies weer ingesteld
14 Oct, 08:33
foto
Lege traangasbommen in de straten van de Ecuadoriaanse hoofdstad Quito...


De regering van Ecuador heeft een overeenkomst bereikt met inheemse leiders om de brandstofsubsidies te herstellen. Het akkoord is bedoeld om de massale protesten die de hoofdstad Quito tot stilstand hebben gebracht, te beëindigen. De Verenigde Naties (VN) en de rooms-katholieke kerk hebben bemiddeld bij de gesprekken die de twee partijen hebben gevoerd.

De gesprekken, die live werden uitgezonden op de staatstelevisie, kwamen na bijna twee weken van gewelddadige demonstraties. President Lenín Moreno had een avondklok opgelegd waarbij het leger was ingezet. De aankondiging na de vergadering van zondag leidde tot late nachtvieringen in Quito. Vuurwerk werd afgeschoten en automobilisten toeterden.

Een gezamenlijke verklaring zei dat de regering een bevel had ingetrokken om de brandstofsubsidies op te heffen. "Met deze overeenkomst worden de mobilisaties ... in Ecuador beëindigd en verbinden we ons ertoe de vrede in het land te herstellen," zei het.

De twee partijen zullen nu een nieuwe wet bespreken om ervoor te zorgen dat subsidies niet worden uitgebuit door mensen die brandstof naar buurlanden smokkelen. Regeringsfunctionaris Juan Sebastian Roldan zei dat gesprekken voor het opstellen van de nieuwe wet onmiddellijk zouden beginnen. "Concessies doen, is geen verlies", zei hij. "Hier geven we allemaal toe."

Er zal ook een commissie worden ingesteld om de vrede in de getroffen Andes-natie te herstellen, met bemiddeling door de katholieke kerk, de VN en anderen.

De protesten begonnen nadat de regering had aangekondigd de brandstofsubsidies te stoppen als onderdeel van bezuinigingen op de overheidsuitgaven die zijn overeengekomen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in ruil voor een lening. Moreno zei dat de subsidies, die de overheid US$ 1,3 miljard kosten en in de jaren zeventig werden ingevoerd, niet langer betaalbaar waren. Het beëindigen ervan maakte deel uit van zijn plan om de economie van Ecuador te ondersteunen.

Maar de benzineprijzen stegen en duizenden gingen de straat op. Door botsingen tussen demonstranten en oproerpolitie heeft Moreno een nationale noodsituatie van twee maanden uitgeroepen. Hij beschuldigde zijn tegenstanders van een poging tot een staatsgreep.

Naarmate het geweld heftiger werd, verplaatste Moreno de overheidsoperaties van Quito tijdelijk naar de havenstad Guayaquil. Met geen einde in zicht voor de onrust, kondigde hij zaterdag aan dat een avondklok zou worden opgelegd in Quito en omliggende gebieden, afgedwongen door het leger.

Leden van de inheemse overkoepelende groep CONAIE hadden eerder de oproepen voor de gesprekken afgewezen, maar stemden ermee in op voorwaarde dat ze zouden worden uitgezonden en niet achter gesloten deuren zouden worden gehouden.

Protesten van inheemsen hebben in de afgelopen decennia drie presidenten tot aftreden gedwongen. Sinds de huidige onrust begon, hebben demonstranten tientallen officieren gegijzeld op verschillende locaties in het land.

Thursday 28 May
Wednesday 27 May
Tuesday 26 May