Botsingen troepen Kashmir en demonstranten
24 Aug, 18:36
foto
Geweld brak uit nadat demonstranten de veiligheidstroepen hadden bekogeld met stenen. (Foto's: Abid Bhatt)


Veiligheidstroepen in het door India bestuurde Kashmir zijn in botsing gekomen met demonstranten in de stad Srinagar. Honderden mensen namen deel aan een demonstratie na het vrijdaggebed in de Soura-wijk. De mars werd gewelddadig toen demonstranten stenen naar veiligheidstroepen gooiden, die wraak namen met traangas en hagel, waarbij minstens twee gewonden vielen.

BBC-correspondent Aamir Peerzada die ter plaatse is, zegt dat een man uit zijn oog bloedde en een ander een nekletsel had opgelopen. Het definitieve aantal gewonde demonstranten kan onduidelijk blijven. Veel mensen die gewond zijn geraakt door hagel gaan niet naar het ziekenhuis uit angst gearresteerd te worden.

De Soura-wijk wordt snel het epicentrum van het verzet tegen de verwijdering van de speciale status van Delhi van de door India gecontroleerde regio.

Kashmir ligt in de Himalayagebergte regio waarvan zowel India als Pakistan zeggen dat het volledig van hen is. Elk land beheert een deel van het grondgebied. Het door India gecontroleerde gebiedsdeel - de deelstaat Jammu en Kashmir - was de enige staat met een moslimmeerderheid van het land en had tot voor kort gedeeltelijke autonomie op grond van artikel 370 van de Indiase grondwet.

Op 5 augustus heeft de regering in Delhi artikel 370 ingetrokken. Premier Narendra Modi en zijn regerende Bharatiya Janata-partij voerden aan dat Kashmir op dezelfde voet zou moeten staan als de rest van het land. De regering zei ook dat het de deelstaat zou opsplitsen in twee kleinere, federaal beheerde gebieden. Eén regio zou de moslim-meerderheid Kashmir en de Hindoe-meerderheid Jammu combineren. De andere is Ladakh met een boeddhistische meerderheid, die cultureel en historisch dicht bij Tibet ligt.

Sindsdien zijn er honderden mensen vastgehouden en zijn mobiele - en internet netwerken afgesloten - hoewel een gedeeltelijke herstel van connectiviteit er recent voor heeft gezorgd dat sommige vaste lijnen weer werken.
Advertenties

Monday 24 February
Sunday 23 February
Saturday 22 February