Indonesië: Landbouwminister bevestigt locatie nieuwe hoofdstad
23 Aug, 06:17
foto
De Indonesische president, Joko Widodo, gekleed in traditionele kleding. (Foto: AFP)


De Indonesische minister van Landbouw en Ruimtelijke Ordening, Sofyan Djalil, maakte donderdag bekend, dat de nieuwe hoofdstad van het land zal worden gebouwd in de provincie Oost-Kalimantan op het eiland Borneo. Vorige week had de Indonesische president Joko Widodo formeel aan het parlement voorgesteld om het landsbestuur uit Jakarta te verplaatsen.

Het presidentschap van Widodo wordt gekenmerkt door miljarden investeringen in grote ambitieuze nationale ontwikkelingsprojecten, met een focus op grote infrastructurele werken. Het bouwen van een nieuwe hoofdstad is een uitdaging van enorme omvang.

Djalil deelde de media mee dat de overheid in de provincie 3.000 hectare grond heeft gekregen voor de eerste ontwikkelingsfase, zonder de exacte locatie prijs te geven. Volgens lokale media kan het Bukit Soeharto-gebied of de stad Samboja worden gekozen als het nieuwe administratieve centrum.

Volgens minister van Nationale Ontwikkelingsplanning Bambang Brodjonegoro zouden in 2020 alle voorbereidingen, inclusief het masterplan en een gedetailleerd ontwerp van de nieuwe hoofdstad, zijn afgerond. “Alle bouwactiviteiten worden dan in 2021 gestart, met de verwachting dat de verhuizing van de hoofdstad tegen 2024 in eerste fase kan aanvangen."

De nieuwe hoofdstad van Indonesië zou worden ontworpen als een duurzame mooie slimme en vooral groene stad, met een efficiënt openbaar vervoersnetwerk en groene stroom- en watervoorzieningssystemen. De bouw van de nieuwe hoofdstad werd geschat op ongeveer US$ 33 miljard, inclusief de bouw van nieuwe overheidskantoren en accommodaties voor ongeveer 1,5 miljoen ambtenaren.

Jakarta is de grootste stad van Indonesië met 9,6 miljoen inwoners, maar het stedelijk gebied biedt plaats aan bijna 30 miljoen mensen. Verkeerscongestie kost zijn economie jaarlijks US$ 7,04 miljard. Het is ook gevoelig voor overstromingen door de laaggelegen locatie.

De grootstedelijke regio zinkt tot 18 cm per jaar. De dekking van de wegen is veel lager dan die van andere grote steden, waardoor een bijna permanente file ontstaat.
Advertenties

Friday 21 February
Thursday 20 February
Wednesday 19 February