Verdachte hoort strafeis elf maanden voor poging tot doodslag
16 Aug, 20:40
foto


Freddy D. is aangeklaagd voor poging tot doodslag, zware mishandeling en bedreiging op 30 januari van dit jaar. Aanklager Roline Gravenbeek achtte poging tot doodslag en bedreiging wettig en overtuigend bewezen. Ze eiste een celstraf van elf maanden waarvan vier voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

De politie kreeg een bericht dat er een mishandeling gaande was te Kraboedoinstraat in Paramaribo. Ter plekke aangekomen vertelde een zus van het slachtoffer dat haar broer naar het ziekenhuis was afgevoerd. Er werd een bebloed mes zonder handvat aangetroffen. Vervolgens werd het slachtoffer in het ziekenhuis opgezocht. Hij verklaarde dat hij naar de winkel ging, waar de latere verdachte met nog iemand zat te borrelen. De verdachte deed allerlei uitlatingen naar hem en schold hem ook uit. Het gevolg was een woordenwisseling.

Op een gegeven moment trok de verdachte een mes tevoorschijn en maakte zwaaibewegingen in de richting van het slachtoffer. Het slachtoffer rende weg, werd achterna gezeten door de verdachte, viel op de grond en de verdachte kwam op hem af. Het slachtoffer werd geraakt in zijn halsstreek en in zijn been. Het lukte hem om ook nog om de mes afhandig te maken.

Op de rechtszitting werden camerabeelden bekeken. Daarin is duidelijk te zien hoe de verdachte het mes tevoorschijn haalt. Ook is te zien hoe hij achter het slachtoffer rent en met het mes zwaait. Buurtbewoners hebben verklaard dat de man een last vormt voor hen. Uit de geneeskundige verklaring blijkt dat de genezingsduur van het been van onbepaalde tijd is.

Raadsman Oscar Koulen die de verdachte juridisch bijstaat, voerde aan dat er twee momenten zijn geweest. In eerste instantie zag het slachtoffer de verdachte en zijn vriend borrelen. Het slachtoffer gooide alcohol op de verdachte en schold hem uit. De reden hiertoe was dat het slachtoffer geld wilde lenen bij de verdachte, maar de verdachte had hem geweigerd. Vervolgens heeft het slachtoffer de verdachte met een mes aangevallen. Het lukte de verdachte om dit mes afhandig te maken. Hij zou het mes hebben weggestopt in zijn broekzak. Deze handeling komt niet voor op de camerabeelden. Volgens de raadsman is het tweede gedeelte wel op de camerabeelden te zien. Koulen deed het verzoek aan de kantonrechter om niet hoger te gaan dan de geëiste strafmaat van de openbare aanklager.

Gravenbeek merkte op dat het slachtoffer consistent is geweest in zijn verklaringen. Bovendien vinden zijn verklaringen ondersteuning in de camerabeelden. In zijn laatste woord zei de verdachte dat hij zich ziek voelt in het cellenhuis en dat het slachtoffer zelf de ruzie zelf heeft uitgelokt. Deze zaak staat voor 17 oktober weer op de rol.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 24 February
Sunday 23 February
Saturday 22 February