Hong Kong sluit luchthaven, meer dan 160 vluchten geannuleerd
12 Aug 2019, 14:23
foto
Al dagen bivakkeren anti-regeringsdemonstranten op de luchthaven in Hong Kong. (Foto: Reuters)


Hong Kong International Airport heeft maandag alle vertrekkende vluchten geannuleerd, omdat duizenden anti-regeringsdemonstranten de luchthaven 'bezet' hadden en voor verstoring zorgden. Passagiers hebben te horen gekregen dat ze niet naar de luchthaven moeten reizen. Hong Kong International Airport is één van de drukste vervoersknooppunten ter wereld met 73 miljoen reizigers per jaar.

In een verklaring gaven ambtenaren de schuld aan 'ernstig verstoorde' operaties. Veel van die demonstranten zijn kritisch over de acties van de politie, die zondag werden gefilmd toen ze van dichtbij met traangas en rubberen kogels schoten op de betogers.

Sommige demonstranten droegen een verband om hun ogen als reactie op beelden van een vrouw die zondag zwaar uit haar oog bloedde, nadat ze naar verluidt door een politieprojectiel was geraakt.


In een verklaring vandaag zei de luchthavenautoriteit van Hong Kong dat ze alle vluchten annuleerden die nog niet waren ingecheckt. Meer dan 160 vluchten die gepland staan ​​om te vertrekken na 18:00 uur lokale tijd zullen nu niet vertrekken. Vliegtuigen die al op weg zijn naar Hong Kong mogen nog landen, maar andere lijnvluchten zijn geannuleerd. Ambtenaren zijn nu bezig om de luchthaven dinsdag om 06:00 uur te heropenen, zei een verklaring.

Sommige passagiers hebben hun ergernis over de verstoring geuit. "Het is erg frustrerend en eng voor sommige mensen," vertelde een man uit Pakistan aan de BBC. "We zullen gewoon moeten wachten op onze volgende vlucht." Helen Morgan, uit het Verenigd Koninkrijk, zei dat ze terug moest naar het Verenigd Koninkrijk om haar examenresultaten op donderdag te halen. "Ik hoop dat we het halen, maar we zijn nog niet eens op een vlucht," zei ze. Maar anderen begrepen de protesten beter. "Ik verwachtte iets, gezien al het nieuws," vertelde de aangekomen, Gurinda Singh, aan persbureau Reuters.

Toen geruchten de ronde deden dat de politie van plan was om  maandagavond de demonstranten te verwijderen, kozen duizenden ervoor om te voet te vertrekken. Er zijn grote achterstanden voor transport terug naar het centrum, zeggen lokale media. Nu de luchthaven daadwerkelijk is gesloten, werken de autoriteiten uit hoe ze de crisis het hoofd kunnen bieden. De massale demonstraties en onrust in Hong Kong vertonen geen tekenen van afname. Ze begonnen meer dan twee maanden nadat ze werden aangewakkerd door een controversiële uitleveringswet.

Ambtenaren van Beijing hebben het geweld van zondag sterk veroordeeld en gewelddadige demonstranten gekoppeld aan "terrorisme". Demonstranten wierpen in het weekend barricades op in de stad, terwijl de politie van dichtbij traangas in overvolle ondergrondse treinstations schoot en rubberen kogels afvuurde. In reactie daarop hebben demonstranten geprobeerd een Bruce Lee-stelregel te kanaliseren: 'Wees water', waarbij een flash-mob-strategie wordt gebruikt om autoriteiten te frustreren en hun middelen uit te putten. Toch werden tientallen demonstranten gearresteerd, soms nadat ze met wapenstokken waren geslagen en tot bloedens door de politie aangepakt.