India maakt 'talaq'-scheiding strafbaar
31 Jul, 01:52
foto
Het goedgekeurde 'talaq' wetsontwerp heeft voorstanders,...


Het Indiase parlement heeft dinsdag een wetsontwerp goedgekeurd dat het eeuwenoude recht van een moslimman om onmiddellijk van zijn vrouw te scheiden verbiedt. De goedkeuring heeft ook geleid tot beschuldigingen dat de overheid zich mengt in een gemeenschapsaangelegenheid.

Het hindoe-nationalistische bestuur van premier Narendra Modi heeft er op aangedrongen om "drievoudige talaq (scheiding in het Arabisch)" strafbaar te stellen, op grond waarvan een man kan scheiden door het woord "talaq" driemaal in aanwezigheid van zijn vrouw uit te spreken. Na de stemming in het Hogerhuis van dinsdag is nu alleen de handtekening van de president vereist - die als een formaliteit wordt beschouwd - om tot wet verheven te worden.

Het Lagerhuis steunde het wetsvoorstel, waardoor iedereen die de 'talaq' praktijk vorige week heeft uitgevoerd, strafrechtelijk  kan worden vervolgd. India is één van de weinige landen waar de praktijk de wet heeft overleefd.

"Dit is een historische dag, het onrecht dat moslimvrouwen werd aangedaan, het Indiase parlement heeft hen gerechtigheid gegeven", zei minister van Justitie Ravi Shankar Prasad aan verslaggevers in het parlement.

Het Hooggerechtshof verklaarde de praktijk in 2017 ongrondwettelijk. Voorstanders zeggen dat de nieuwe maatregel moslimvrouwen beschermt. Tegenstanders zeggen dat de straf hard is en open staat voor misbruik. Mannen die in overtreding zijn met de nieuwe wet kunnen tot drie jaar gevangenisstraf krijgen.

Het wetsvoorstel werd voor het eerst ingediend in 2017, maar bleef hangen in het Hogerhuis, waar sommige parlementsleden het oneerlijk noemden. Sommige Indiase moslimgroepen hebben gezegd dat drievoudige 'talaq' verkeerd is, maar vinden dat de praktijk door gemeenschapsleiders moet worden herzien in plaats van door de overheid.

Asaduddin Owaisi, een parlementslid van de oppositie All India Majlis-e-Ittehadul Muslimeen-partij, zei dat de BJP zich richtte op moslims, terwijl hij er niet in was geslaagd de hindoeïstische samenleving te hervormen. Hij zei dat de nieuwe wet een nieuwe aanval was op de moslimidentiteit onder de BJP, die sinds 2014 aan de macht is. Critici beschuldigen de BJP al lang van een vooroordeel tegen moslim minderheden. De BJP ontkent de aantijging.
Advertenties

Monday 24 February
Sunday 23 February
Saturday 22 February