Afscheid van de veelzijdige Henry (Henk) Peneux
25 Jul 2019, 00:44
foto
Waarnemend korpschef Roberto Prade brengt de laatste groet aan Henry (Henk) Peneux in de Grote Stadskerk. Hij is woensdag met Staatseer begraven. (Foto's: Raoul Lith)


Henry (Henk) Bernice Peneux (83), gepensioneerd commissaris van politie en voorzitter van de commissie die advies uitbracht voor nationale onderscheidingen, is woensdag met Staatseer in besloten kring begraven te Marius Rust. Tijdens de uitvaartdienst in de Grote Stadskerk zijn lovende woorden geuit aan zijn adres. Peneux is getypeerd als een pionier als het ging om het verkeer. Hij heeft zich enorm in verdiept en heeft genoeg materiaal achtergelaten voor het Korps Politie Suriname. 

Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie herinnert Peneux als een superprofessional. Hij heeft ook onder hem gediend in het korps. Peneux heeft de ontwikkelingen op het gebied van het verkeer ook internationaal bijgehouden, merkt de bewindsman op in gesprek met journalisten. Waarnemend korpschef Roberto Prade vertelt dat Peneux in 1955 in dienst trad en diverse functies heeft vervuld in het korps en een waardevolle bijdrage heeft geleverd, ook als beleidsadviseur op Justitie en Politie en in de commissie van Toezicht op het Waarborgfonds Motorverkeer. Hij bedankt Peneux en zijn achtergebleven familie voor de jarenlange inzet en toewijding. 


Politiemannen dragen de kist uit de Grote Stadskerk. 

Tijdens de toespraken is de rode draad de enorme toewijding die in alle functies merkbaar was, of het nu ging om het korps, voetballerij of de kerk. Danielle Veira, directeur Nationale Veiligheid, merkt op dat sinds 2011 Peneux voorzitter is geweest van de adviescommissie voor nationale onderscheidingen. Hij heeft dit werk met toewijding gedaan. Hij vatte zijn taak ernstig op en ging niet over één nacht ijs. Toch had Peneux ook veel gevoel voor humor. Het Kabinet van de President verliest een deskundige medewerker en het land een waardige zoon. Hij zal instemmend terugkijken nu hij zijn laatste reis onderneemt naar zijn rustplaats. Hij zou zeggen 'a ben manja', concludeert Veira. 

Peneux had bijna 17 jaar zitting in de commissie van Toezicht op het Waarborgfonds Motorverkeer, vertelt Ingeborg Geduld-Nijman. Ook daar stond hij bekend als een kritisch, deskundig en gedreven maar ook een zuinige persoon. Hij heeft de lat hoog gelegd voor zijn opvolger, stelt Geduld-Nijman. Chas Warning voert namens de voetbalclub Robinhood, waar Henk Peneux secretaris is geweest, het woord. “We nemen afscheid van een markante Robinhooder. Hij was een rots in de branding bekend als 'bigi fowru' in Nickerie en heeft veertig jaar lang gestreden om zijn geliefde club in de top te houden. Mijnals zegt dat de geschiedenis van de club tot 1995 door Peneux minutieus opgetekend werd en in drie boeken is vastgelegd. Vol enthousiasme deelt hij met de zaal hoe een voor de voetbalclub historisch motto, 'Robinhood Mi Boi', tijdens het verslaan van een Concacaf wedstrijd in Curaçao, met dank aan hun geliefde secretaris, is ontstaan: met een telefoon in de hand schoot hij mee bij een doelpunt, viel en schreeuwde dit liggend op de grond uit.

Dochter Astrid Peneux geeft aan dat haar vader een bewogen persoon was op wie je altijd een beroep kon doen. “Voor hem was iedereen gelijk, waar hij kon helpen, daar zal hij je helpen.” Hij was een man van actie, geen langabere taki. Hij hield van zijn werk en heeft alles gegeven wat hij had. Hij kon heel duidelijk en boeiend vertellen hoe mensen zich in het verkeer moesten gedragen en wat de regels waren. Astrid herinnert zich dat haar vader tot diep in de avond allerlei documenten met een klein potlood schreef. Haar vader heeft volgens haar en welbesteed leven achter de rug heeft en zich ten dienst gesteld van land en volk.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May