Barbados grijpt aanbod Suriname voor veeteeltgrond aan
20 Jul 2019, 06:36
foto
Op Tibiti is het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij al jaren bezig met het project Kleine Herkauwers.


Suriname en Guyana hebben boeren in Barbados land aangeboden voor het fokken van Black Belly schapen. Dat heeft de Barbadiaanse minister van Landbouw en Voedselzekerheid, Indar Weir, bekendgemaakt. Topambtenaren van Barbados reizen volgende week af naar Suriname en Guyana om de mogelijkheden daartoe te onderzoeken. Suriname is de afgelopen jaren bezig geweest zijn kudde kleine herkauwers, waaronder ook de Black Belly schapen, te vernieuwen.

"We sturen nu een team naar Suriname en vervolgens naar Guyana om er zeker van te zijn dat we een geschikte regeling en type land hebben, waarmee we de Black Belly (zwarte buik) schapen in Suriname en mogelijk in Guyana kunnen kweken. Een team van de Barbadiaanse ministeries van Landbouw en van Buitenlandse Zaken, met inbegrip van de secretaris-generaal voor Landbouw, Terry Bascombe en Chief Agricultural Officer Lennox Chandler zullen, naar twee van de grootste Caricom-lidlanden reizen om de levensvatbaarheid te beoordelen van het fokken van de Black Belly schapen, die gewild zijn om zijn vlees.

Weir heeft het initiatief aangegrepen als een geweldige kans om de Black Belly schapenindustrie verder te ontwikkelen. De huidige Black Belly schapenpopulatie in Barbados wordt geschat op 15.000 stuks, zei hij, wat onder het vereiste aantal ligt voor een volwaardige industrie. "Dus moeten we het aantal Black Belly schapen dat we hebben in Barbados, vergroten," zei Weir. "Als we de hoeveelheid lamsvlees die we importeren ter plaatse kunnen produceren, hebben we ongeveer 35.000 schapen nodig, dus is het een aanzienlijke sprong."

De minister van Landbouw voegde daaraan toe dat als Barbados ook de kleding en textiel-spin-offs, zoals schapenvachtleervaardigheden, wilde onderzoeken, er 600.000 tot een miljoen schapen nodig zouden zijn. "Dit is een groot project en biedt een mogelijkheid voor verschillende Barbadianen om betrokken te zijn bij de veeteelt door de ontwikkeling van de Black Belly schapen," zei hij.

Het Black Belly schapenproject is deel van het programma Farmers Empowerment and Enfranchisement Drive (FEED) van de overheid, waarin landloze boeren toegang krijgen tot land om gewassen te verbouwen en vee te fokken. De minister van Landbouw heeft ook onthuld dat het Greenland Livestock Station in St Andrew de schapen die voor het project zullen worden gebruikt, genetisch gaat testen, om incest te voorkomen. "De boeren die zullen meedoen aan dit project, zullen ook deel uitmaken van een trackability-systeem en degenen die werken binnen het FEED-programma zullen vaak op stap gaan om ervoor te zorgen dat de boeren de hulp krijgen die ze nodig hebben om onderlinge verwantschap te voorkomen," zei hij.

Een aantal particuliere ondernemingen met Barbadiaanse en Trinidadiaanse investeerders hebben uitgestrekte stukken land gebruikt voor de landbouw in Guyana. De interesse in landbouw en commerciële samenwerkingsverbanden tussen twee van de grootste landen van de regio, nam toe na het bezoek van premier Mia Mottley van Barbados aan Suriname. Mottley was vorig jaar - van 14 tot en met 16 november - voor drie dagen in Suriname.
Advertenties

Wednesday 02 December
Tuesday 01 December
Monday 30 November