Mexico heeft 45 dagen om migrantenstroom in te dammen
10 Jun 2019, 18:43
foto
Veel mensen uit Centraal-Amerika doorkruisen Mexico te voet in een poging de VS te bereiken. (Foto: AFP)


De VS heeft Mexico 45 dagen gegeven om het aantal migranten dat zijn grondgebied doorkruist op weg naar Amerikaans grondgebied te verminderen. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marcelo Ebrard, gaf maandag details over de overeenkomst die met de VS was bereikt om het opleggen van tarieven op Mexicaanse goederen te voorkomen.

Hoewel er geen specifiek doel is vastgesteld, zullen de maatregelen die Mexico heeft genomen om de migratiestroom in te dammen medio juli worden geëvalueerd, zei Ebrard. Als het aantal dan nog niet is gedaald, zal een regionale oplossing worden gezocht.

Ebrard zei dat het akkoord dat vrijdag na dagen van "moeilijkste onderhandelingen" werd bereikt, Mexico tijd heeft gegeven om te laten zien dat het erin zou kunnen slagen het aantal migranten terug te dringen. Hij zei dat Amerikaanse onderhandelaars "nul-migranten" wilden hebben die hun territorium doorkruisten, maar volgens Ebrard is dat "mission impossible".

Ebrard zei dat de VS Mexico ook wilde aanwijzen als een "veilig derde land", wat Mexico zou hebben verplicht om asielzoekers naar de VS op te nemen en hun aanvragen op eigen grondgebied te verwerken. De minister van Buitenlandse Zaken zei dat hij die maatregel voorlopig had afgewend: "We hebben hen gezegd - ik denk dat dit de belangrijkste prestatie van de onderhandelingen was - laten we een periode instellen om te zien of wat Mexico voorstelt zal werken, en als niet,  dan gaan we weer met elkaar zitten om te zoeken naar aanvullende maatregelen'".

Mexico zei dat het zijn nationale garde  vanaf vandaag in het hele land zou inzetten, waarbij 6.000 extra troepen naar de zuidelijke grens met Guatemala zouden worden gestuurd. Illegale grensovergangen aan de noordgrens van Mexico met de VS zijn na het eerste ambtsjaar van de Amerikaanse president Donald Trump toegenomen.

In februari verklaarde Trump een noodsituatie aan de grens tussen de VS en Mexico. Hij beschreef de situatie aan de grens als een crisis en zei dat het noodzakelijk was om deze aan te pakken. In mei dreigde Trump vanaf vandaag, 10 juni-  5% invoertarieven op te leggen aan Mexicaanse goederen. Het percentage zou vervolgens elke maand met 5% stijgen tot 25% in oktober. De VS eist dat Mexico strengere maatregelen neemt om de migratie in te dammen.

Mexico is momenteel één van de grootste handelspartners van de VS, net achter China en Canada. Na dagenlange onderhandelingen werd vrijdag een deal bereikt die beide partijen als een succes beschouwen. Maar vandaag waarschuwde president Trump in een tweet dat de tarieven niet helemaal van de tafel zijn. Hij merkte op dat als het deel van de overeenkomst dat door het Mexicaanse congres moet worden goedgekeurd, het niet haalt, de tarieven alsnog zullen worden opgelegd.

In reactie op de tweet zei Ebrard dat hij dacht dat president Trump verwees naar mogelijke regionale maatregelen die samen met Midden-Amerikaanse landen waar de meeste migranten vandaan komen, moeten worden genomen. Hij zei dat die maatregelen alleen zouden worden genomen als de geplande acties van de Mexicaanse regering, zoals het versterken van de grens met Guatemala, mislukten. "Als deze maatregelen niet werken, moeten we overstappen naar een regionaal model dat moet worden goedgekeurd door het [Mexicaanse] Congres, dat is waar hij het over heeft", zei Ebrard tegen verslaggevers tijdens een persconferentie.

President Trump zei ook dat Mexico binnenkort 'grote' landbouwaankopen in de VS zou doen. Maar toen hem op maandag werd gevraagd over die deal, zei Ebrard dat er geen overeenkomst met de VS was, Volgens hem bedoelde de Amerikaanse president waarschijnlijk de groei in de handel die op de migratie-deal zal volgen.

Tuesday 14 July
Monday 13 July
Sunday 12 July