Frankrijk onderschept 492 kg cocaïne in container uit Suriname
14 May 2019, 08:59
foto
Niet alleen in het buitenland zijn de laatste jaren grote hoeveelheden drugs in beslag genomen, maar ook in Suriname zelf hebben de autoriteiten grote partijen cocaïne onderschept. (Archieffoto:KPS)


De Franse douane heeft 492 kg cocaïne in beslag genomen in een bacoven container uit Suriname. De drugs zaten verborgen in de metalen vloer van de container. De ontdekking is gedaan tijdens een inspectie van de container die via Guadeloupe kwam. 

Het Franse ministerie van Overheidsmaatregelen en Overheidsrekeningendouane heeft de bekendmaking vandaag gedaan. Minister Gérald Darmanin zei dat het gaat om een straatwaarde van 40 miljoen euro. De metalen vloer is opengesneden met een cirkelzaag. De drugs is op 29 april onderschept. De autoriteiten zijn nog bezig met het onderzoek.

De Amerikaanse kustwacht heeft in dezelfde maand cocaine en marihuana onderschept voor de kusten van Mexico, Midden- en Zuid-Amerika. De waarde van die vangsten wordt geschat op US$ 62,5 miljoen.

De Franse ambassadeur in Paramaribo, Antoine Joly, heeft eerder deze maand aan Starnieuws meegedeeld dat zijn land last heeft van drugsexport uit Suriname. Behalve via zee is het transport via land ook toegenomen. De Fransen hebben hulp aangeboden om de douane te versterken. De Europese Unie (EU) zou dit mogelijk kunnen financieren vanuit het Seaport Cooperation Project”, zegt Joly. Dit programma focust op versterking van de capaciteit en samenwerking tegen de maritieme handel in landen langs de trans-Atlantische cocaïneroute.

Saturday 30 May
Friday 29 May
Thursday 28 May