Verscherpte drugscontrole Frans-Guyana en smokkelroute uit Suriname
10 May 2019, 08:17
foto
Frankrijk bekijkt drugsscanner-optie weg Paramaribo-Albina, zegt ambassadeur Antoine Joly. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Fransen komen met nieuwe tactieken in de drugsbestrijding in Frans-Guyana. Alle onderschepte drugs komen vanuit Suriname. Naast maatregels op eigen bodem, bekijken de Fransen de optie voor de plaatsing van een (drugs)scanner op de weg Paramaribo-Albina, zegt de Franse ambassadeur Antoine Joly aan Starnieuws. “Het voorstel ligt op tafel. We bespreken de mogelijkheden om Suriname te helpen.” 

Eind juni wordt een speciale douanemissie van het Franse ministerie van Financiën verwacht in Paramaribo, om de samenwerking met de Surinaamse douane te versterken. Zij zullen een training verzorgen en de financiering van scanners bespreken, geeft de ambassadeur aan. De scanner-optie is vorige maand aangehaald door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën tijdens een bezoek aan Parijs. De Surinaamse regering wil de weg vanuit Guyana naar Paramaribo, Paramaribo -Albina en de haven, controleren. Tijdens de ontmoeting kwam de hulp in de vorm van een nieuwe containerscanner voor de Jules Sedney Haven ook ter sprake.

“De Europese Unie (EU) zou dit mogelijk kunnen financieren vanuit het Seaport Cooperation Project (SeaCop)”, zegt Joly. Dit programma focust op versterking van de capaciteit en samenwerking tegen de maritieme handel in landen langs de trans-Atlantische cocaïneroute. Tijdens de Artikel 8 politieke dialoog tussen Suriname en de EU, afgelopen maand is de toenemende drugshandel en-bestrijding ook besproken. “We gaan na hoe Suriname in het SeaCop-project kan participeren.”

Wegcontrole richting luchthaven
Naast de drugstransporten over zee, neemt de smokkel via drugskoeriers toe. In Frans-Guyana kampt men met een groeiend aantal koeriers op vluchten van Cayenne naar Parijs. In de nieuwe aanpak - nog in een testfase – worden er extra manschappen zichtbaar ingezet langs de weg naar de Félix Eboué luchthaven in Cayenne voor wegcontroles. 
De onderzoeksbrigade te St. Laurent aan de grens, wordt van 18 naar 22 man gebracht en 25 douaneambtenaren in de stad zullen focussen op de drugstoevoer vanuit de grens. Joly vertelt dat alle vertrekkende passagiers ook eerst vragen moeten beantwoorden over hun reis, voordat ze inchecken.

Systematische aanpak drugskoeriers
De nieuwe tactieken horen bij de 'systematische aanpak' van de toenemende drugskoeriers en -handel richting Frankrijk, die president Emmanuel Macron aankondigde afgelopen februari. Intussen er is ook een petitie gestart in Frans-Guyana voor de plaatsing van de tweede bodyscanner op de luchthaven. 
Met het huidige systeem is er een echograaf en arts nodig. En terwijl meerdere luchthavenautoriteiten een reiziger onderzoeken, passeren de andere koeriers. Door de vele bolletjeslikkers raakt het systeem snel verstopt. In de nieuwe opzet zal het ministerie van Volksgezondheid zorgen voor een speciale kamer in het hospitaal om de bolletjesslikkers op te vangen. De kamer voorzien van acht bedden zal bewaakt worden. Naar schatting zitten er acht tot tien drugssmokkelaars op elke vlucht vanuit Cayenne. Op Orly Luchthaven in Parijs vallen enkele door de mand. 

Onder de koeriers zijn er lokale Surinamers, Surinamers met een verblijfsvergunning voor Nederland, lokale Franse burgers en enkele Nederlanders. “Zij krijgen allemaal hun drugs uit Suriname”, gaf Joly eerder aan. Sommige van de gelukzoekers nemen de drugs mee vanuit Suriname. Andere steken de Marowijne Rivier over om die speciaal op te halen of krijgen de coke geleverd aan de Franse zijde.

4e COPOLAD in Suriname
Frankrijk participeert in juni in de 4e COPOLAD II Jaarlijkse Conferentie in Paramaribo. COPOLAD is een samenwerkingsprogramma voor drugsbeleid tussen de EU en Caribische en Latijns-Amerikaanse landen. Suriname is gastheer van de bijeenkomst. “Het is altijd belangrijk om zulke conferenties te hebben”, vindt Joly, en vult aan dat er wereldwijd drie typen landen zijn: productie-, doorvoer- en consumptielanden van cocaïne. 

Binnen de EU is het Cocaïne Route Programme (CRP) opgezet, dat betrekking heeft op alle drie typen landen. Het CRP richt zich nu op de transnationale georganiseerde misdaad en drugshandel in Latijns-Amerika, het Caribisch gebied en Afrika en naar Europa. “Wij zetten dit programma voort volgens een brede benadering en een netwerk van politie, gezondheidsinstanties, internationale organisaties, etc.” Joly spreekt de verwachting uit dat de conferentie zal leiden tot meer contacten en samenwerking tussen de verschillende diensten. 

Ovk juridische bijstand in strafzaken
De politiesamenwerking en informatie-uitwisseling met Suriname is goed, maar kan altijd beter en intensiever. Voor de Fransen blijft de noodzaak om de overeenkomst wederzijdse juridische bijstand in strafzaken met Suriname te tekenen. Het is van belang in de grensoverschrijdende criminaliteit en gezamenlijke strijd tegen drugs. “We hebben dit ook besproken tijdens Artikel 8 dialoog.” Parijs trappelt sinds 2017 om de overeenkomst met Paramaribo aan te gaan. Maar Paramaribo heeft die nu even geparkeerd en wil eerst de grenskwestie goed bespreken met Frankrijk. 
Advertenties