Suriname wil imago 'drugsdoorvoerland' wegwerken
“We willen Suriname weghalen uit dat beeld dat wordt geschapen over ons. Dat wij een land zijn welke de grenzen bijna vrijelijk openstelt om drugscriminelen de ruimte te geven om ons land te gebruiken als doorvoer. Niets is minder waar,” geeft Veira aan. Ze stelt dat de veiligheidsinstituten bezig zijn tegen de drugscriminaliteit op verschillende manieren. Zo wordt er samengewerkt met de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) om 'het criminaliseren als doorvoerland' weg te werken. Zij geeft aan dat Suriname geografisch en logistisch heel goed ligt en juist de mogelijkheden bekeken moeten worden hoe die goed te gebruiken.
De UNODC beschikt over een wereldwijd systeem wat succesvol wordt toegepast in meerdere landen. “De technieken en tactieken die toegepast worden, zijn gericht op het opstellen van profielen van high risk en verdachte containers zodat die in een vroeg stadium gedetecteerd kunnen worden”. Vanwege de internationale drugsbestrijding, de nationale veiligheid en de bestrijding van de transnationale criminaliteit en de georganiseerde misdaad heeft Suriname gemeend zich weerbaar te maken tegen de verschillende vormen van transnationale criminaliteit. Hieronder valt ook de illegale wapen-, drugs- en mensenhandel. Maar ook witwas praktijken, terrorisme, in- en uitvoer van verboden goederen en belasting ontduiking.
Het is gebleken dat de transnationale criminaliteit evenzeer plaatsvindt via de zee alsmede de rivierhavens en via containervervoer. Op basis van deze redenen is er met UNODC overeengekomen dat er op de Nieuwe Haven van Paramaribo een Port Control Unit (PCU) zal opereren onder auspiciën van het Control Container Programma. De PCU is per beschikking van de procureur-generaal op 1 februari 2013 ingesteld en bestaat uit leden van het KPS, douane en het directoraat Nationale Veiligheid.
Op jaarbasis zijn er volgens regiocoördinator van de UNODC, Bob van den Berghe, ongeveer 750 miljoen container bewegingen, waarvan minder dan 2% fysiek gecontroleerd wordt. Dit is een erg laag cijfer, geeft hij aan. Vorig jaar is er meer dan 51.000 kilogram cocaïne in beslag genomen via het programma. Toen waren Bolivia en Colombia nog niet aan boord. Het programma richt zich erop om volledige internationale georganiseerde criminaliteit aan te pakken, ook op inbeslagname van wapens en munitie, sigaretten, valse medicijnen maar ook het bestrijden van ziekten, beschermde van, verboden export van bepaalde tropische houtsoorten, het beschermen van flora en fauna.
De indrukwekkende inbeslagname van ruim 2300 kilo cocaïne in januari toont volgens Van den Berghe aan dat Suriname het serieus neemt met het aanpakken van de internationale georganiseerde criminaliteit. Het programma hoopt een steentje bij te dragen om het mooi imago van Suriname te bewaren en de veiligheid te bewerkstelligen. Suriname komt niet op een zwarte lijst voor als drugsland, zei de UNODC-vertegenwoordiger op een persconferentie.
Van den Berge legt uit dat er een vast team van trainers is dat een gestandaardiseerd trainingspakket toepast. Het is geen 'quick fix' waar er apparatuur wordt aangeleverd om bij te staan in dagelijkse taken. Elke twee tot drie maanden komen de trainers terug om samen met de unit te kijken waar er ruimte is voor verbetering, het bespreken en bediscussiëren van technische aspecten. Ook zijn er studiebezoeken van mensen van de units naar andere landen zodat er gezien kan worden hoe havens van bestemming en transit werken en voor het oprichten van rechtstreekse contacten met collega’s. Suriname heeft reeds meegedaan aan studiebezoeken.
Het programma wordt gefinancierd door Canada en de Verenigde Staten en binnenkort ook door de Europese Unie. Het gaat om een globaal programma in meer dan 60 landen in verschillende regio’s. In deze regio, Latijns-America en de Cariben, is de UNODC aanwezig in 16 landen, waaronder Guatemala, El Salvador, Honduras, Panama, Brazilië, Argentinië, Brazilië, Guyana, Paraguay, Peru, Jamaica, Dominicaanse Republiek en Cuba. In 2012 is er een memorendum of understanding getekend met Suriname waarin de lijnen van samenwerking zijn vastgelegd.
Raoul Lith
Vandaag
-
05:33
Mooie ochtend met onweersbuien in de middag
-
03:44
Van generaal tot president: Buhari met eerbetoon begraven
-
01:51
Onwettige herbenoeming CBvS-governor Roemer op de valreep gecorrigeerd
-
00:59
Column: Mevrouw de president
-
00:00
Nieuwe salarissen voor president, vp en ministers officieel ingegaan
Gisteren
- Raghoebarsing pleit voor wettelijke verankering RVI-programma
- Reactie op: Collegiaal bestuur wat is dat?
- Bosbranden teisteren Zuid-Europa: waarom het risico toeneemt
- Caricom ziet in Simons sleutelrol voor Caribische ontwikkeling
- Strakke organisatie en ‘diepte’ investeringen bij aantreden nieuwe regering
- Regering: Behoed het onderwijs voor totale ondergang
- Stabiele houtproductie en groeiende export naar China kenmerken bosbouwjaar 2024
- Mac Andrew warm uitgezwaaid door personeel
- Schaduwzijde van het tuchtrecht
- Onweersbuien en afnemende regen
- Internationale bemanning keert terug naar aarde na succesvolle Axiom-ruimtevlucht
- Frankrijk dringt aan op ratificatie grensprotocol met Suriname
- Column: Een brief van Chan aan Jenny
- Overheid maakt macro-economische vorderingen, maar schuldpositie blijft zwak
Eergisteren
- Adelien Wijnerman keert terug als minister van Financiën – 3 onderministers ook van de partij
- Strategisch olieplan open voor feedback van samenleving
- Bromfietser overlijdt twaalf dagen na aanrijding
- Reactie op Fares I. Naipal: Een poging tot geschiedvervalsing
- Bedrijven klaargestoomd voor exporteisen tijdens EU Standards & Certification Workshop
- Jabini: Nieuwe minister hoeft alleen nog maar te scoren
- Het gevaar van WhatsApp
- IMF-baas feliciteert Simons en bevestigt samenwerking met Suriname
- Inbraak loopt fataal af: Inbreker neergeschoten aan Julianaweg
- Collegiaal bestuur onder president Simons
- Al vroeg onweersbuien op deze maandagmorgen
- Oud-president Nigeria, Muhammadu Buhari, overleden
- Column: Mi lobi Sranan? Bewijs het!
- Rusland: NPS-besluiten zijn democratisch genomen