Meer vliegmaatschappijen houden Max 8 aan de grond
12 Mar, 14:25
foto
De Max 8-toestellen van SilkAir blijven voorlopig ook aan de grond. (Foto: Reuters)


De luchtvaartautoriteiten van Singapore en Australië hebben de Boeing 737 Max-vliegtuigen tijdelijk verboden om in en uit hun land te vliegen. Daarmee volgen ze China, Indonesië en anderen op om de topverkoper van Boeing aan de grond te houden.

Het besluit volgt nadat een Boeing Max 8 van Ethiopian Airlines zondag neerstortte en alle 157 mensen aan boord omkwamen. Het was het tweede dodelijke ongeval met dat vliegtuigmodel in minder dan vijf maanden.

De Singaporese Changi Airport is 's werelds zesde drukste en een belangrijke hub die Azië verbindt met Europa en de VS. Maar slechts een handvol luchtvaartmaatschappijen bedienen Max-vliegtuigen in en uit het land.

Geen enkele Australische luchtvaartmaatschappij exploiteert de Boeing 737 Max en slechts twee buitenlandse luchtvaartmaatschappijen - SilkAir en Fiji Airways - vliegen het model het land in.

Shane Carmody, verantwoordelijk voor de luchtvaartveiligheid bij de Australische Civil Aviation Safety Authority, zei dat de opschorting van kracht blijft, terwijl de organisatie wacht op "meer informatie om de veiligheidsrisico's te beoordelen".

Verschillende luchtvaartmaatschappijen en regelgevers over de hele wereld hebben na de crash het Max 8-model al aan de grond gehouden. Zuid-Korea heeft Eastar Jet, de enige luchtvaartmaatschappij in het land die het Max 8 type bezit, gevraagd deze toestellen vanaf woensdag aan de grond te houden, meldt het persagentschap AFP.

De luchtvaartautoriteit van Singapore zei dat de getroffen luchtvaartmaatschappijen SilkAir zijn, die zes Boeing 737 Max 8-vliegtuigen exploiteert, evenals China Southern Airlines, Garuda Indonesia, Shandong Airlines en Thai Lion Air.

Het zei dat het werkt met luchtvaartmaatschappijen en de Changi Airport om de impact op passagiers te minimaliseren. Deskundigen zeggen dat er sowieso verstoring zal optreden, bericht de BBC. Luchtvaartconsulent Ian Thomas zei: "Dit zal zeker leiden tot aanzienlijke annuleringen van vluchten en verstoring van planningen, aangezien de betrokken luchtvaartmaatschappijen overstappen naar andere vliegtuigtypen (ervan uitgaande dat ze beschikbaar zijn)."

In de VS heeft de Federal Aviation Administration (FAA) de luchtvaartmaatschappij maandag verteld dat het Boeing 737 Max 8-model luchtwaardig is, ondanks de twee dodelijke ongevallen. Zij vindt dat het te vroeg is om conclusies te trekken of acties te ondernemen. De Amerikaanse Transport-minister, Elaine Chao, zei maandag dat de FAA "onmiddellijke actie zou ondernemen" als er een defect werd gevonden in de Max 8.

Southwest, dat de grootste vloot van 737's in de VS heeft, zei dat het klanten die op vluchten die gebruikmaken van de jet de mogelijkheid bood om hun reservering te wijzigen, maar geen restituties zou aanbieden. Rival American Airlines zei dat het "standaardbeleid voor wijzigingen nog steeds van toepassing is".

Het Boeing 737 Max-vliegtuigenpark is het nieuwste in de succesvolle 737-lijn van het bedrijf. De groep omvat de Max 7, 8, 9 en 10 modellen. Eind januari had Boeing 350 van het Max 8-model afgeleverd van 5.011 bestellingen. Een klein aantal Max 9- modellen vliegt ook al. De Max 7 en 10-modellen, die nog niet zijn geleverd, moeten de komende jaren worden uitgerold.

De Max 8 die op zondag neerstortte, was één van de 30 bestelde exemplaren van de uitbreiding van Ethiopian Airlines. Het onderging een "rigoureus onderhoudsbeurt bij de eerste controle" op 4 februari, zei de luchtvaartmaatschappij.

Na de crash van Lion Air in oktober vorig jaar, zeiden de onderzoekers dat de piloten te kampen hadden met een geautomatiseerd systeem dat is ontworpen om te voorkomen dat het vliegtuig blijft hangen, een nieuw kenmerk van de jet.

Het is nog niet duidelijk of het anti-blokkeersysteem de oorzaak was van de crash van zondag. Luchtvaartdeskundigen zeggen dat andere technische problemen of menselijke fouten niet kunnen worden uitgesloten. Ooggetuigen zeggen dat ze een spoor van rook, vonken en puin zagen terwijl het vliegtuig afdaalde.

Boeing heeft bevestigd dat het de afgelopen maanden "verbeterde software voor vluchtcontrole" voor het vliegtuig heeft ontwikkeld.

Paul Hudson, de president van FlyersRights.org en lid van de FAA Aviation Aviation Comittee Committee, riep niettemin op tot het aan de grond houden van het vliegtuig. "De afwachtende houding van de FAA brengt het leven en de veiligheidsreputatie van de Amerikaanse luchtvaartindustrie in gevaar," zei Hudson in een verklaring op maandag.
Advertenties