Aanzet Surinaamse diamantenindustrie met nieuwe wet
09 Mar 2019, 02:28
foto
Melvin Bouva, voorzitter van de commissie van rapporteurs. (Beeld: DNA)


Met de aanname van het ‘Kimberley Process Certificate Scheme (KPCS)’ verdrag in De Nationale Assemblee (DNA) is een aanzet gedaan om de diamantenindustrie op poten te zetten. Voor Suriname is het ratificeren van dit verdrag de belangrijkste vereiste om toe te treden tot de World Diamond Council Association. De wet is met algemene 26 stemmen aangenomen.

“Met deze wet worden er deuren geopend voor Suriname op de internationale markt met betrekking tot de diamantenindustrie welke tot economische voordelen kan leiden”, legt de commissievoorzitter Melvin Bouva (NDP), uit. Hij vindt dat hiermee een behoorlijk stuk aan regulering binnen de mijnbouwsector teweeg zal worden gebracht. Ook is dit de poging om de smokkel van edelmetalen in het bijzonder diamanten, te voorkomen. “De diamantenindustrie is vrij nieuw voor Suriname en daarom is het noodzakelijk dat er gedegen onderzoek wordt gedaan om deze sector op een gepaste wijze tot ontwikkeling te brengen, zodat over kan worden gegaan tot de export van diamanten. Diamanten zijn in vergelijking met andere edelmetalen waardevast”, laat Bouva optekenen.

Suriname is volgens Bouva vastbesloten om te investeren in een diamantenindustrie en hij is ervan overtuigd dat het een industrie is met veel potentie en dat het past binnen het kader om verder te werken aan de diversificatie van onze economie. Hij wil van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson, weten wat die nog nodig heeft om zich te versterken.

Commissielid Asis Gajadien (VHP) zegt dat het een vaststaand feit is dat er in Suriname diamanten zijn. “Een van de multinationals heeft aangegeven dat zij behalve goud ook andere mineralen heeft geëxporteerd. Met KPCS zouden wij gauw kunnen nagaan hoeveel diamant uit Suriname geëxporteerd is. Het is niet duidelijk of de regering deze informatie heeft kunnen natrekken. Wat kunnen wij uit deze sector voor het land halen, het moet niet zo zijn dat terwijl wij dit formaliseren, wij achteraf verrast worden dat er andere spelers en regelgeving tot stand komen wat niet vooraf bekend is”, benadrukt het DNA-lid.

Glen Sapoen (NDP) verduidelijkt dat om lid te worden van het WDCA het verkrijgen van een certificaat een voorwaarde is om internationaal handel te drijven in diamanten. Suriname kan momenteel geen diamanten exporteren, omdat zij niet voldoet aan KPCS. “Wat heeft het ministerie van NH tot nu kunnen registreren in verband met de diamantvondsten, zijn er tekenen dat deze stenen worden gesmokkeld? Als we de werkelijke huidige situatie van de goudwinning bekijken waar Suriname moeilijk grip op heeft; vooral in de kleine mijnbouwsector en straks ook nog met de legale handel in diamanten, wil ik gelijk aan de regering vragen wat het vervolgbeleid van de regering zal zijn ten aanzien van de kleine goudsector met de nieuwe dimensie die het gaat krijgen”, vraagt Sapoen.

Minister Dodson geeft aan dat de KPCS en daarbij geldende regelgeving belangrijk zijn voor een ordelijke en structurele ontwikkeling van de diamantindustrie. Als Suriname dit niet doet, betekent dat dat de gevonden diamanten niet geëxporteerd mogen worden. Het doel van dit verdrag is om het fenomeen ‘blood diamond’ tegen te gaan. “Dat betekent niet alleen in de conflictgebieden, maar ook diamanten die gewonnen worden door kinderarbeid en andere illegale activiteiten. Het meest belangrijke is dat jouw diamant een identificatie moet krijgen. Wanneer dat gedaan is, kan jij de nationale en internationale controle doen”, laat de minister optekenen. Op de vraag over extra’s die meekomen bij de multinationals, zegt de minister daar geen data over te hebben.

Opmerkelijk was de afwezigheid van de oppositie tijdens te stemming. Zij is tijdens de behandeling uit de vergadering gestapt, omdat het volgens haar te lang duurde. Het is de tweede wet die donderdag in DNA is aangenomen. Melvin Bouva heeft het verlaten van de vergadering door de oppositie als zeer kwalijk ervaren en spreekt zich daarover uit. “Juist de oppositie die een mond vol heeft van ontwikkeling en dat wij onze economie moeten herstellen, laat het op dit soort cruciale momenten afweten. Als jij regeerverantwoordelijkheid wilt, dan moet je in elk geval aantonen dat jij bereid bent te werken voor het land”, verduidelijkt hij zijn standpunt. Dit verdrag biedt volgens Bouva veel kansen aan Suriname.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Saturday 28 January
Friday 27 January
Thursday 26 January
Wednesday 25 January