Kanttekening reactie Faculteit der Medische Wetenschappen
09 Mar 2019, 12:32
foto


Hier volgt een kanttekening in briefvorm op de reactie van de FMeW van 7 maart n.a.v. mijn ingezonden stuk twee dagen tevoren, over de kwaliteit van medisch handelen.

Aan dr. Robbert Bipat, decaan van de FMeW
Geachte decaan, beste Robbert,


Dank voor je reactie op mijn beschouwing over de kwaliteit van medisch handelen. Er komen in de reactie feitelijke onjuistheden voor, waar ik graag op reageer.
De bewering dat als gevolg van het ingezonden stuk, bezorgdheid en zelfs paniek in de samenleving zou zijn ontstaan, mist enige onderbouwing.
Bovendien staat de vaststelling dat 3 essentiële vakken in het curriculum geneeskunde van de Faculteit ontbreken, recht overeind.

Over Huisartsgeneeskunde voor studenten en voor artsen schrijf je dat dit vak niet gedoceerd wordt.

Over Farmacotherapie concludeer ik dat al langer dan 20 jaar in twee vakken dezelfde inhoudelijke aspecten over de werking van geneesmiddelen en het recepteren, door niet-arts-farmacologen en farmaceuten, aan studenten wordt gedoceerd.
Farmacotherapie voor de medische praktijk houdt in dat studenten moeten leren wanneer überhaupt een geneesmiddel moet worden voorgeschreven en zo ja wanneer, welk middel bij specifieke (groepen van) patiënten geïndiceerd is.

Robbert, je weet ongetwijfeld dat Evidence-Based Medicine (EBM) geen ‘attitude voor life-long-learning’ is, maar de ultieme uitoefening van de geneeskunde o.b.v. het huidige beste bewijs dat voor een diagnostische of therapeutische interventie bestaat. Dit vak mag daarom in geen medische opleiding ontbreken. Je moet toch ook weten dat in het curriculum van de studierichting Fysiotherapie van onze Faculteit, EBM wel als vak is opgenomen: EB-PT (PT = Physical Therapy).

Jij en ik hebben vele malen over het belang van een modern curriculum voor de studierichting geneeskunde van gedachten gewisseld. Enkele jaren geleden ondernamen we samen een poging om met buitenlandse ondersteuning ons medisch onderwijscurriculum te hervormen. Dat het niet lukte, heeft niet aan een van ons beiden gelegen. Eens zal het wel lukken als we maar durven vol te houden!

Hartelijke, collegiale groet,
Frank

Frank Bueno de Mesquita
Stg. t.b.v. evidence-based geneeskunde in Suriname (EBGiS)
ebmasu@gmail.com


Reactie decaan Faculteit der Medische Wetenschappen
"We respecteren de mening van collega Bueno de Mesquita volledig en zijn bereid hem te ontvangen om hem het een en ander over de laatste ontwikkelingen en aanpassingen aan ons curriculum, voor te leggen. Daarmee willen wij de discussie ook helemaal afsluiten."

Het bestuur van de Faculteit der Medische Wetenschappen,
Robbert Bipat, MD, PhD
Decaan
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May