Betere balans in gendergelijkheid (2)
08 Mar 2019, 03:58
foto


Zoals elk jaar weer rond 8 maart, de Internationale Dag van de Vrouw, regent het van aangeboden artikelen. De politieke organisaties staan stil bij de genderongelijkheid die er nog steeds is. Deze dag wordt aangegrepen om een balans op te maken. Starnieuws maakt een samenvatting van de artikelen ingezonden door de NDP, VHP en Pertjajah Luhur.

NDP: Positie vrouw verstevigd
De NDP heeft zich de afgelopen periode binnen de politieke en sociaal maatschappelijke orde beijverd om de positie van de vrouw te verstevigen. Een derde (31%) van het huidige kabinet wordt ingevuld door vrouwen en 42% van de NDP in het hoogste college van Staat is vrouw. Deze inspanningen zullen onverkort worden gepleegd om in de toekomst duurzaam de positie van de vrouw te versterken.
Het is vanuit deze revolutionaire ideologie dat het Decreet C11 in de jaren 80 werd afgekondigd, waarmee de handelingsonbekwaamheid van de gehuwde vrouw werd opgeheven.

De NDP is van mening dat de diverse pogingen die worden ondernomen om vrouwen te versterken ondersteund dienen te worden. Gedreven door de partijfilosofie meedoen, meedenken en meebeslissen, wil de NDP hierbij medestanders oproepen invulling te blijven geven aan de partijbeginselen. De NDP is dynamisch en proactief en is daarom gestart met de ‘Birti Winkri’s als ondersteuning aan het sociaal contract en het sociaal beleid van de regering. De NDP gelooft in erkenning, waardigheid en respect die als voorwaarden kunnen dienen om geweld tegen vrouwen terug te dringen en zelfs te elimineren. Tegelijkertijd is de partij solidair met de strijd die vrouwen over de gehele wereld voeren.

VHP: vrouwen uit armoede halen
Vrouwen hebben de afgelopen jaren hun positie op diverse maatschappelijke terreinen weten te verbeteren, maar dat is niet voldoende: er moet meer werkgelegenheid komen voor de vrouwen. De VHP wil vrouwen die in armoede leven onder de aandacht brengen. De belangrijkste oorzaken van armoede liggen aan factoren die buiten de invloedssfeer van de vrouwen liggen. De financieel-economische crisis en belastingverhogende maatregelen die wij thans aan den lijve ondervinden, hebben grote gevolgen voor eenieder. Met name alleenstaande vrouwen worden hierin het meest benadeeld.

Vanaf 2015 zijn wij allemaal enorm in koopkracht achteruitgegaan. De VHP wil vooral de vrouwen uit de armoede halen door hen kennis en kunde bij te brengen en door trainingen te verzorgen. De VHP is daarmee hard bezig en streeft naar een rechtvaardig inkomen voor alle vrouwen, zodat economische zelfstandigheid en bestaanszekerheid gerealiseerd kunnen worden. Op Sunny Point heeft de VHP een 'knip- en naaicursus' verzorgd en cursisten hebben deze cursus succesvol afgerond. Nu kunnen ze zelf kleren vervaardigen en daarmee geld verdienen.
In het binnenland krijgen de vrouwen trainingen van de VHP, ter verbetering en vermeerdering van hun aanplant. Dit is armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling; we hebben niets aan voedselpakketten.

Alleenstaande moeders met kinderen ervaren de meeste problemen wanneer het op het vinden van werk aankomt. Dit komt doordat ze geen toegang hebben tot enkele elementaire zaken als onderwijs, gezondheidszorg, basisinfrastructuur en huisvesting. De overheid en het bedrijfsleven zouden meer opties moeten aanbieden, zodat zoveel mogelijk vrouwen aan het werk geholpen kunnen worden. Daarnaast zou er meer bewustwording gecreëerd mogen worden rondom gelijkwaardigheid tussen man en vrouw op de werkvloer. Hierin valt nog veel verbetering aan te brengen.

PL: Strijden voor verbetering
De Pertjajah Luhur (PL) wil alle vrouwen aanmoedigen om voor zichzelf op te komen zodat ze als gelijken worden gezien en behandeld in hun gemeenschappen. De PL gelooft erin dat een gemeenschap sterker wordt wanneer alle burgers, ook vrouwen, hieraan hun bijdrage kunnen leveren. Met een sterke gemeenschap kan armoede beter bestreden worden. In een land waarin vrouwen economisch zelfstandig kunnen zijn zal dat ook betekenen dat de sociale veiligheid van vrouwen beter gewaarborgd kan worden.

Het is belangrijk om te strijden voor vrouwen om hun positie te versterken en gehoord te worden teneinde hun rechten te waarborgen. PL werkt met vrouwen om te identificeren welke veranderingen zij graag willen zien en denkt mee hoe die te realiseren. Wij willen werken aan een wereld waarin vrouwen dezelfde kansen genieten als mannen. Om de daad bij het woord te voegen zal PL op alle drie plekken voor De Nationale Assemblee in het district Marowijne, een vrouw kandidaat stellen. In de overige kiesdistricten zal een vertegenwoordiging van competente en strijdbare vrouwen ook niet ontbreken. Een betere man-vrouw verdeling in de politiek zal een betere vertegenwoordiging van de bevolking betekenen, met uiteindelijk meer gelijke rechten voor vrouwen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May