Pakistan zal gevangen genomen Indiase piloot teruggeven
28 Feb 2019, 17:56
foto
Demonstranten houden plakkaten en scanderen slogans om vrijlating van de Indiase piloot. (Foto: Reuters)


Pakistan zal een gevangen genomen piloot teruggeven "als vredesgebaar" naar India, zei de Pakistaanse premier Imran Khan vandaag. Zijn aankondiging komt te midden van de inspanningen van de Verenigde Staten om een ​​crisis tussen de twee kernmachten weg te maken. Beide landen hadden gisteren elkaars militaire jets neergehaald.

De piloot, geïdentificeerd door Islamabad als Wing Commander Abhi Nandan, werd het menselijke gezicht van de laatste toename van spanningen na het vrijgeven van video's waarin hij werd gezien en later in hechtenis werd gehouden.

Khan zei dat de piloot vrijdag zou worden vrijgelaten, zelfs toen zijn leger meldde dat vier Pakistaanse burgers waren gedood door de Indiase troepen die over de omstreden grens in Kashmir schoten. "Als vredesgebaar zullen we hem morgen vrijlaten", zei Khan tegen het parlement.

Het besluit van Khan kwam nadat verschillende andere landen diplomatieke hulp hebben geboden om de confrontatie tussen twee landen die in 2002 bijna voor de vierde ontaardde in een oorlog sinds hun onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1947.

De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Shah Mahmood Qureshi, zei dat zijn Saudische ambtgenoot Pakistan naar verwachting Pakistan zou bezoeken met een speciale boodschap van kroonprins Mohammed Bin Salman, die eerder deze maand zowel Pakistan als India bezocht.

Khan heeft al om gesprekken met India gevraagd om het risico van een "misrekening" tussen hun nucleair bewapende militairen te voorkomen. Eerder zei de Amerikaanse president Trump dat hij "redelijk fatsoenlijk nieuws" verwachtte over het conflict tussen India en Pakistan, eraan toevoegend dat de Verenigde Staten probeerde te bemiddelen.

"Ze zijn erheen gegaan en we zijn betrokken geweest bij pogingen om ze te laten stoppen", zei Trump in Hanoi, waar hij een top bijwoonde met de leider van Noord-Korea. "We hebben er alles aan gedaan om beide te helpen."

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, bood ook aan om gesprekken tussen beide partijen te vergemakkelijken. De VS, China, de Europese Unie en andere wereldmachten hebben aangedrongen op terughoudendheid van de twee naties als de spanningen escaleren na oog om oog, tand om tand-luchtaanvallen in het kielzog van een zelfmoordaanslag waarbij een autobom minstens 40 Indiase paramilitaire politie op 14 februari doodde in het door India bestuurde Kashmir.

Beide landen hebben woensdag vijandelijke jets neergehaald en elkaar donderdag beschuldigd van het overtreden van staakt-het-vuren-afspraken.
Indiase en Pakistaanse troepen wisselden schoten uit op de betwiste grens in Kashmir op minstens drie momenten vandaag. Volgens New Delhi ontlokte Pakistan steeds de schotenwisseling.

Het Pakistaanse leger zei dat vier burgers zijn gedood en twee anderen gewond zijn geraakt in wat het een "opzettelijke" aanval van India noemde gedurende de afgelopen 48 uur.

Eerder op donderdag vertelde de Indiase premier Narendra Modi, die in een paar maanden een algemene verkiezing tegemoet gaat, aan een bijeenkomst van supporters dat India zich zou verenigen tegen zijn vijanden. "De wereld observeert onze collectieve wil. Het is noodzakelijk dat we niets doen waardoor onze vijand een vinger naar ons kan wijzen", zei hij in zijn eerste opmerkingen sinds het neerhalen van vliegtuigen op woensdag.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May