Botopasi in feeststemming met nieuwe gezagsdragers
24 Feb 2019, 17:15
foto
Vier hoofdkapiteins en zeventien basja's van het dorp Botopasi te Boven Suriname zijn zondag op traditionele wijze ingewijd als gezagsdragers.


Voor Botopasi, een van de grote dorpen in Boven Suriname, is het vandaag een bijzondere dag. Maar liefst vier hoofdkapiteins en hun zestien basja's zijn op plechtige en culturele wijze geïnstalleerd in hun leidinggevende functie. De emoties bij deze uitzonderlijke dag blijven niet uit. Tranen van vreugde en ontroering krijgen de vrije loop.

De ceremonie begint met het hijsen van de Surinaamse vlag voor de krutu-oso. Een groot deel van het dorp is getuige van de plechtigheden. Chan Santokhi, voorzitter van de VHP, is er als speciale gast ook bij. Hij heeft na de installatie een felicitatieboodschap uitgesproken. Voor de VHP is het een eer om deze plechtige momenten, waarbij de oeroude tradities over inwijdingen tot leven komen, mee te maken. "Het is geen toeval dat wij nu hier zijn. Het is de voorzienigheid die dit mogelijk heeft gemaakt," verzucht Santokhi.

Granman Albert Aboikoni, stamhoofd van de Saramaccaners, heeft de benoeming van de hoofdkapiteins en zeventien basja's goedgekeurd. Harvey Amania, Cordie Seedo, Sitha Josafath-Wens en Klaarte Eduards zijn geïnstalleerd tot kapitein. Zij hebben elk twee vrouwelijke en twee mannelijke basja's ter beschikking. De zeventiende basja is ter aanvulling van een opengevallen post. De algehele leiding is in handen van hoofdkapitein Ronald Eduards. Het is de eerste keer dat zo een grote groep gezagsdragers is benoemd in Botopasi.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May