Dikke pil leidraad voor Energie Sector Plan
13 Dec 2018, 00:00
foto
Minister Regilio Dodson neemt het 800 pagina's tellende rapport in ontvangst van Michael Kopinsky van Suteso. (Foto: René Gompers)


De studieresultaten over hoe de energiesector van Suriname het best te hervormen, zijn woensdag overhandigd aan minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. Het rapport Building Blocks for the Electricty Plan 2019-2023, beslaat 800 pagina's. Deze ‘bijbel’ zoals Dodson het omschrijft, is de leidraad voor het schrijven van het Energie Sector Plan (ESP). “Dit is een deel van uw bijbel, het oude testament,” grapt minister Dodson, terwijl hij een exemplaar overhandigt aan Gerard Lau, voorzitter van de raad van toezicht Energie Autoriteit Suriname (EAS).

De Elektriciteitswet is op 29 maart 2016 afgekondigd. Het rapport wordt door het ministerie gezien als “de eerste mijlpaal in het proces van de herstructurering van onze elektriciteitsvoorzieningssector.” NH heeft met de ondersteuning van de Inter-American Development Bank twee consultancy bedrijven, Sustainable Technical Solutions (Suteso) en Castalia, aangetrokken om de studie te doen, om de “bouwstenen te ontwikkelen voor onze eerste Elektriciteit Sector Plan, het ESP 2019 – 2023.” Het project heeft US$ 500.000 gekost.

De resultaten zijn beknopt gepresenteerd door Michael Kopinsky van Suteso. Er is onder andere studie verricht over de huidige stand van zaken in de energiesector, de uitbreidingsmogelijkheden, andere manieren om stroom op te wekken, beheer, het huidige tarief en nieuwe, goed onderbouwde systemen om de prijs te bepalen. Er zijn ook aanbevelingen gedaan. Bijvoorbeeld de subsidie transparant maken en het jaarlijks afbouwen ervan.

De hervormingen zijn hard nodig benadrukt Kopinsky. “Als men voortgaat met het huidige systeem zal het de overheid tussen 2018 en 2023, ruim SRD 9.7 miljard aan subsidie kosten. Dat is US$ 1.5 miljard, 10 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP), ” geeft hij aan. “Dat is geld dat elke overheid anders zou willen inzetten om bepaalde doelen te bereiken.” Kopinsky heeft na zijn presentatie het eerste exemplaar van het rapport overhandigt aan Dodson. “De ESP moet in het eerste kwartaal van volgend jaar een feit zijn,” deelt Dodson mee. “De volgende stap is een Energie Summit in januari volgend jaar. Daar zal onder andere bepaald worden hoe de subsidie zal worden afgebouwd naar nul.”

Dodson heeft ook een exemplaar overhandigd aan de vicevoorzitter van De Naitonale Assemblee, Melvin Bouva. De volksvertegenwoordiger is ingenomen met “het behoorlijke boekwerk” als leidraad voor het energieplan. Hij hoopt dat er snel en naar behoren zaken worden aangepakt. “Die 1.5 miljard dollar, oftewel 10 procent van het BBP, kunnen wij niet missen, merkt Bouva op. “Daarom zullen we er alles aan doen om efficiënt de sector gezond te maken, om het binnen de perken te houden, zodat elke Surinamer energie heeft.”

René Gompers
Advertenties