Frankrijk schrapt brandstofbelasting na dodelijke rellen
06 Dec 2018, 02:48
foto
Franse chauffeurs van ambulances houden blauwe, witte en rode rookbommen tijdens een demonstratie in Parijs. (Foto: Reuters)


De Franse president Emmanuel Macron schrapt de belasting op brandstof vanwege de vrees voor nieuw geweld na wekenlange nationale protesten en de ergste rellen in Parijs in tientallen jaren. Drie weken van demonstraties hebben geleid tot de dood van vier mensen. De protesten vormden een enorme uitdaging voor Macron.

"De regering is klaar voor een dialoog en laat dit zien, omdat deze belastingvermeerdering is geschrapt van de begrotingswet voor 2019," zei premier Edouard Philippe woensdag tegen de wetgevers. Franse demonstranten verwelkomen het besluit van Macron om de geplande verhoging van de brandstofbelasting voor volgend jaar te schrappen, maar zeiden dat het misschien niet genoeg is om de publieke woede in toom te houden.

Jacline Mouraud, een zelfverklaarde woordvoerder van een protestgroep, vertelde de Associated Press: "Ik denk dat het veel te laat komt." Ze zei dat elk van de verschillende protesterende groepen zal beslissen wat ze vervolgens zullen doen, maar velen zullen waarschijnlijk blijven demonstreren. Ze zei dat het besluit van Macron "op de goede weg is, maar naar mijn mening zal het de beweging niet fundamenteel veranderen".

Een dag nadat Edouard Philippe een opschorting van zes maanden bekendmaakte van de brandstofbelastingen, toonde de –gele vest- beweging op woensdag geen tekenen van vertraging. Studenten die tegen een universitair sollicitatiesysteem waren, bleven gemobiliseerd, truckvakbonden riepen op tot een rollende aanval en de grootste vakbond van het land dreigde volgende week met protesten te beginnen.

De demonstraties die op 17 november begonnen, zorgden op zaterdag voor de ergste relletjes in Parijs in decennia, waarbij demonstranten botsten met de politie, auto’s in brand staken en winkels rond de beroemde Champs Elysees-laan plunderden.
Het ‘gele vest’ protest werd aanvankelijk gestimuleerd door een druk op de bestedingen van huishoudens door Macron's belasting op diesel, waarvan hij zei dat ze noodzakelijk zijn om de klimaatverandering te bestrijden en het milieu te beschermen.

Sindsdien zijn ze echter uitgegroeid tot een grotere, algemene anti-Macron-opstand, met veel kritiek op de president voor het nastreven van beleid waarvan ze beweren dat ze de rijkste leden van de Franse samenleving begunstigen. Volgens de politie van Parijs zijn er 412 mensen gearresteerd tijdens de schermutselingen op zaterdag in Parijs en zijn volgens de laatste cijfers 363 in hechtenis gebleven.

De goedkeuringsscores van Macron en Philippe bereikten nieuwe dieptepunten in de nasleep van de crisis. De goedkeuringsscore van de president daalde tot 23 procent in een peiling die eind vorige week werd gehouden, zes punten lager dan de vorige maand, terwijl de rating van de premier 10 punten daalde tot 26 procent.

Saturday 30 May
Friday 29 May
Thursday 28 May