Race tegen de klok met opdoemen orkaan Florence
12 Sep 2018, 15:16
foto
Orkaan Florence stevent met vernietigende windsnelheden af op de Amerikaanse oostkust. (Beeld:NOAA)


Voor Amerikaanse boeren is het een race tegen de klok om hun gewassen af te oogsten voordat orkaan Florence aan land komt. In North Carolina, de grootste producent van tabak in de Verenigde Staten (VS) wordt alles uit de kast gehaald om mais en tabak af te oogsten en varkensrantsoenen op te slaan. Florence brengt het gevaar van dodelijke overstromingen in een deelstaat waar miljoen boerderijdieren zijn gehuisvest.

De voorspellingen voor verwoestende regen en wind hebben ook de grootste Amerikaanse varkensverwerker - Smithfield Foods van de WH Group – ertoe gebracht om twee van zijn fabrieken in North Carolina te sluiten - waaronder 's werelds grootste slachthuis voor varkens.

Ondertussen zijn varkenshouders in de deelstaat bezig de hoeveelheden mest in opslagputten in de open lucht verlagen om te voorkomen dat de situatie zich tijdens orkaan Floyd herhaalt. De storm van 1999 overspoelde mestkuilen en vervuilde waterwegen met kadavers en afval van dieren.

North Carolina is de op een na grootste producent van varkens en een belangrijke producent van pluimvee. De gewassen omvatten maïs, soja en katoen, waardoor landbouw de nummer 1-industrie is, met een waarde van US$ 87 miljard.

“De gouverneur zei dat North Carolina het doelwit van deze orkaan is", zei Larry Wooten, president van het North Carolina Farm Bureau, in een interview. "Ik zal je zeggen dat de landbouw centraal staat in dat doelwit."

Florence, een categorie vier storm met winden van 210 km per uur, zal naar verwachting vrijdag aan land komen, waardoor zware, aanhoudende regen en potentieel dodelijke overstromingen naar de Amerikaanse zuidoostkust zullen komen. Ongeveer 1 miljoen mensen hebben de opdracht gekregen om te evacueren.

Tweederde van het bedrijfsinkomen van North Carolina komt van pluimvee en vee, inclusief varkens en melkvee, aldus Wooten. Volgens gegevens van de Amerikaanse landbouwafdeling heeft de deelstaat 8,9 miljoen varkens goed voor 12 procent van de Amerikaanse kudde.

In 2017 kweekten de boeren 830,8 miljoen kippen voor vlees, - 9 procent van de totale Amerikaanse kweekkippen - en 32,5 miljoen kalkoenen, of 13 procent van het totaal in de VS. Het is onduidelijk hoeveel boerderijdieren op het pad van de storm zijn, zeggen zowel Wooten als de North Carolina Poultry Federation.

Twee jaar geleden stierven meer dan een miljoen van het pluimvee toen overstromingen van orkaan Matthew gebieden overstroomde in Midden- en Oost-Noord-Carolina. Karkassen werden gecomposteerd in de gebouwen waar de kippen werden grootgebracht.

Senior landbouw-meteoroloog voor weervoorspeller van Radiant Solutions, Don Keeney, voorspelt meer 51 cm regen voor het oosten van Noord-Carolina. De naderende storm leidde er ook toe dat grondstoffenverwerker Cargill Inc plannen maakt om vleesverwerkingsfabrieken in West Columbia, South Carolina en Dayton, Virginia te sluiten. Zowel Cargill als Smithfield zeggen dat de sluiting van de fabrieken te maken heeft met veiligheidsmaatregelen.

Florence is de zwaarste storm in dertig jaar die de Carolina’s bedreigt. In de komende 48 uur zet de storm koers richting de Amerikaanse Oostkust. Florence komt hoogstwaarschijnlijk vrijdag aan land nabij Wilmington in North Carolina. In Virginia, Maryland, Washington DC en de Carolina’s is de noodtoestand uitgeroepen.