WK 2018: Engeland gaat voor top Groep G
28 Jun 2018, 14:40
foto
Felipe Baloy is de eerste Panamees die voor zijn land scoort op een WK-toernooi. (Foto: Reuters)


Met zowel Engeland als België in Groep G die zich al hebben geplaatst voor de volgende ronde, is het te verwachten dat de coaches voor een andere opstelling in de basis kiezen. Voor de Belgische middenvelder Marouane Fellaini zal de ontknoping bij Groep G tussen België en Engeland een "vreemde wedstrijd" zijn, en het lijkt zeker alsof het een onwerkelijk randje heeft.

Nu ze beide hun plaats in de laatste 16 hebben veiliggesteld, hetzelfde aantal punten en hetzelfde aantal doelpunten hebben, zullen hun disciplinaire records bepalen wie aan top van de groep eindigt in Kaliningrad. Mochten ze nog steeds gelijk blijven, qua punten en doelsaldo, dan zal een loting bepalen wie de groep leidt.

Tunesië en Panama, de twee andere groepsgenoten zijn al uitgeschakeld. Er is veel discussie geweest in de media, cafés, kantoren en huiskamers in Engeland over de vraag of de ploeg van Gareth Southgate eigenlijk beter af zou zijn op de tweede plek dan op de top, want het zou kunnen betekenen dat ze een kwartfinale tegen Brazilië vermijden. Southgate laat zich daar niet door beïnvloeden. "Ik heb gehoord dat het beter is om als tweede te eindigen, maar hoe werk je dat allemaal echt uit? Hij zegt: "Wat ik met de spelers heb besproken, is dat we geen energie moeten verspillen met het denken of het beter is om de eerste of de tweede plaats in de groep te zijn, of met wie we in toekomstige ronden zouden kunnen spelen."

Het voordeel van Engeland is het ongelooflijke record dat het heeft tegen België. Zijn enige nederlaag in 21 bijeenkomsten gaat terug in 1936. Engeland is ongeslagen in zijn voorgaande twee wedstrijden tegen België tijdens het WK. In 1954 speelde het 4-4 en won Engeland met 1-0 in de tweede ronde in 1990 dankzij een volley van David Platt in extra tijd. De Engelsen zijn ongeslagen in hun laatste 11 ontmoetingen met België, de meest recente was een vriendschappelijke in juni 2012.

Tunesië vs Panama
Het wordt de eerste ontmoeting tussen Panama en Tunesië. Beide partijen zijn al uitgeschakeld na elk twee nederlagen. Panama moet winnen om te voorkomen dat het op de laatste plaats van Groep G eindigt in zijn eerste optreden tijdens een WK-toernooi.

Panama heeft de meeste tegendoelpunten in dit toernooi gehad. Het verloor met 0-3 tegen België en ging het tegen Engeland met 6-1 ten onder. Felipe Baloy maakte wel geschiedenis als de eerste Panamese speler die in de WK-finale scoorde.
Tunesië zal nog lang treuren over het winnende doelpunt van Harry Kane op slag van affluiten. Engeland zegevierde over Tunesië met 2-1, terwijl ook tegen België werd verloren.

Het was het eerste WK-toernooi voor Tunesië sinds 2006. De Tunesiërs zijn nimmer uit de groepsfase gekomen. Ze zullen dan ook blij zijn als ze het duel vandaag kunnen afsluiten met een overwinning. Het zal dan de tweede overwinning zijn op een WK-toernooi. Hun eerste overwinning dateert van 1978 toen ze Mexico versloegen met 3-1.
Tunesië staat op de 21ste plaats op de wereldranglijst, terwijl Panama op de 55e plaats zit. Panama debuteerde op dit WK-toernooi nadat het zich verrassend had gekwalificeerd ten koste van de Verenigde Staten.

Trainer Hernan Dario Gomez zegt dat Panama een paar harde lessen heeft geleerd en het toernooi zou moeten gebruiken als basis voor verbetering. "Ik heb echt genoten van het kijken naar de wedstrijden tijdens dit WK en ik ben heel erg blij om hier te zijn geweest. Het is zo jammer dat we zijn uitgeschakeld.” Maar voegt hij er optimistisch aan toe: "We maken geschiedenis. We kunnen een voorbeeld zijn. We kunnen in de toekomst een erfenis nalaten voor Panama. Het is cruciaal om deel te nemen aan een WK. Het is één van de mooiste dingen die in je carrière kunnen gebeuren."
Advertenties