Maisha Neus kan zonder mansplaining
26 Mar 2018, 08:26
foto


Maisha Neus, activiste tegen het Bouterse regime en leider van de nieuwe partij Strey!, is als 'wereldverbeteraar' uitgenodigd om in Amsterdam de Pim de Kuijer lezing te houden. In een ingezonden brief in Starnieuws heeft PALU voorzitter en voormalig Bouterse-minister Jim Hok op apodictische toon Maisha Neus voorgeschreven wat zij in haar lezing moet zeggen: Nederland is de grote boosdoener. De implicatie is helder. Hok vraagt van Neus haar eigen analyse, dat het wanbeleid van president Bouterse de voornaamste oorzaak is van de nationale crisis, in te slikken ten faveure van de pro-Bouterse politiek van de PALU.

Mansplaining
De aanmatigende en illusoire brief van Hok is een sprekend voorbeeld van mansplaining. Mansplaining, een samenvoeging van man en (ex)plaining, beschrijft het paternalisme van mannen tegenover vrouwen. In het bijzonder wanneer mannen menen vrouwen, die meer dan hen weten, toch de les te mogen en kunnen lezen.

Paternalisme is overigens de PALU niet vreemd. PALU was de partij van de censors die na de decembermoorden de redacties en journalisten voorschreven wat ze wel en wat ze niet mochten schrijven of tonen. Beter dan Maisha Neus met mansplaining, ideologisch te stalken, kan Jim Hok beter publiek excuses aanbieden voor PALU's schandelijke schending van de vrije meningsuiting ten dienste van de militaire dictatuur van bevelhebber Bouterse.

Theo Para
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May