Maisha, wereldverbeteraar!
25 Mar 2018, 08:32
foto


“De vrouw die Suriname wil redden,” werd ze al genoemd. Activiste en aanstormend politica Maisha Neus (31) vertelt dit jaar tijdens de vierde Pim de Kuijer lezing over haar strijd voor een betere toekomst van Suriname. De Pim de Kuijer Lezing biedt jaarlijks een podium voor een wereldverbeteraar die op jonge leeftijd grote woorden als mensenrechten en democratisering in de praktijk brengt. Bovenstaande is te lezen op debalie.nl

Het is inmiddels bekend dat wij bij de PALU vinden, dat hoe je er ook naar kijkt, de belangrijkste reden waarom wij Surinamers in de situatie verkeren waarin wij nu zitten, komt omdat wij sinds de onafhankelijkheid niet ons eigen ding hebben kunnen doen. Of het nou gaat om Arron of Venetiaan of Shankar of Bouterse en noem al die politieke partijen die deel uitmaakten van de regeringen sinds de onafhankelijkheid, wij vinden dat het grootste probleem is dat Nederland ons niet met rust heeft gelaten.

Een buitenlandse mogendheid heeft zich actief op een negatieve wijze met onze interne politieke aangelegenheden bemoeid en onze interne tegenstellingen gevoed en vergroot. Ik ga dat hier niet verder uitwerken, maar wat wij hebben gesteld is simpel in een voorbeeld te vatten. Wanneer een man en een vrouw na een huwelijk uit elkaar gaan, dan moeten de partners elkaar de ruimte geven om een nieuw leven te beginnen, en niet elkaar stalken of de kinderen en wederzijdse vrienden tegen de andere partner ophitsen, zo van zie je dat die niet deugt? Wij waren langer dan 300 jaar met Nederland verbonden.

Waarschijnlijk is er geen enkel land in de wereld waar wij op enig moment in de toekomst een betere relatie mee zullen kunnen hebben dan met Nederland. Maar om dat mogelijk te maken moeten wij als volk even bekomen van die ‘innige’ relatie. Het was een heftige omarming, we moeten onszelf als Suriname ontdekken en ons eigen pad uitzetten.

Vandaag de dag wordt ons land geplaagd door een enorme politieke verdeeldheid over onder andere wie nou de oorzaak is van de politieke en economische crisis waarin wij leven. Wij van de PALU hebben die analyse gemaakt en voor iedereen vastgelegd in ons jubileumboek, zodat wij met zijn allen op het pad dat voor ons ligt niet dezelfde fouten hoeven te maken als de mensen voor ons.

En ons eigen pad succesvol uitzetten kan toch niet zo moeilijk zijn voor een volk van iets meer dan 500.000 zielen en een rijk land als Suriname, wanneer we tenminste rekening houden met wat ik zojuist zei over die relatie met Nederland? Het moet toch niet zo moeilijk zijn om die brede politieke eenheid te vinden die zo noodzakelijk is op dat pad naar succesvolle ontwikkeling van ons land? Velen van ons weigeren om naast onze eigen fouten als bron van veel ellende ook de actieve bemoeienis van de oude Nederlandse politiek in Suriname als oorzaak aan te wijzen.

Maisha, veel succes bij de lezing. Hou de naam van Suriname hoog, verbeter de wereld, begin bij de relatie met Nederland en leer uit de Surinaamse geschiedenis. Vraag, nee, eis dat ze de Suriname-dossiers niet langer voor ons gesloten houden. Wij hebben recht op die informatie. En als voorvechter van democratie, mensenrechten en transparantie ben jij de aangewezen persoon op het aangewezen forum om alle oorzaken van onze economische problemen en falend leiderschap te helpen blootleggen.

Jim Hok,
Voorzitter PALU
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April