Suriname aanwezig bij eerste vergadering ISA in India
11 Mar 2018, 14:29
foto
Vicepresident Ashwin Adhin en de Indiase premier Narendra Modi. Adhin is op uitnodiging van Modi in India voor participatie in een energie-top. (Foto: NII)


Staatshoofden van 23 landen en 10 ministeriële vertegenwoordigers verzamelden zich in New Delhi voor de eerste top van de International Solar Alliance (ISA). Vicepresident Ashwin Adhin, is momenteel in India. Hij staat aan het hoofd van de delegatie die deelneemt aan de vergadering van de ISA. De ISA kan gezien worden als een gezamenlijke actie van een aantal landen om de klimaatsverandering tegen te gaan. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut.

“We shall overcome” zong een multi-etnische groep vrouwen voluit. De groep, die het lied in verschillende talen ten gehore bracht, werd aangekondigd als 'Solar mammas of the world'. Aan het eind van de zang werd die beantwoord met een luid applaus. In het filmpje dat daarna volgt, wordt het belang van het gebruik van Solar energie voor de wereld benadrukt. “If we can light up a city with solar, we can light up the world,” benadrukt de narrator in de laatste zin van het kort filmpje, het grote belang van Solar energy voor de gehele wereld.

Na de boodschappen van onder meer de premier van India, Narendra Modi en dat van Frankrijk, Emmanuel Macron, volgt de officiële launch van de ISA. In zijn speech benadrukt Modi ook de gedachte van Mahatma Gandhi, dat het verschil in wat we doen ten opzichte van wat we kunnen de oplossing zal zijn voor elk probleem.

Premier Modi heeft in oktober 2015 in een toespraak in het Wembley Stadium in Londen het idee geopperd van een intergouvernementele organisatie bestaande uit 121 landen, die geheel of gedeeltelijk tussen de twee Keerkringen liggen, met het doel zonne-energie te promoten. Nu, drie jaar later, gaat het idee van de premier in vervulling met de officiële oprichting van de ISA.