Keuze ziekenhuizen: medicijnen kopen of personeel uitbetalen
09 Feb 2011, 13:30
foto
De voorzitter van de Nationale Ziekenhuis Raad, Manodj Hindori, noemt de situatie bij de ziekenhuizen 'precair'.


Ziekhuizen zitten in een dilemma. Moeten ze medicijnen kopen of personeel uitbetalen? Enkele ziekenhuizen zitten nu zonder medicijnen.
De ziekenhuizen kunnen de rekening voor medicamenten bij het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) niet betalen. De Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) is ten einde raad. “Wij hopen dat de minister van Volksgezondheid ons voor vrijdag ontvangt om antwoorden te geven op zaken die beloofd zijn”, zegt Manodj Hindori, voorzitter van NZR, aan Starnieuws.

De NZR vraagt de regering dringend om een oplossing te brengen in de financieel rampzalige situatie waarin de ziekenhuizen zijn komen te verkeren. BGVS eist van de ziekenhuizen contante betaling voor medicijnleveringen plus nog aflossing van de oude schulden, die in de miljoenen lopen. “Het is duidelijk dat ziekenhuizen op instorten staan als ook de medicijnvoorziening niet meer gegarandeerd is”, benadrukt Hindori.

Dringend hulp nodig
De NZR vraagt dringend aan minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid om te komen met de beloofde structurele oplossingen. De NZR maakt zich ernstige zorgen als de vicepresident te kennen geeft dat de overeenkomst die de ziekenhuizen in 2009 met het Staatsziekenfonds hebben getekend over tariefsaanpassingen “een dode mus” is. De ziekenhuizen hebben jaren keihard onderhandeld met het SZF over de overeengekomen tarieven. De overeenkomst is gesanctioneerd door deze zelfde minister van Volksgezondheid. Ook de toenmalige Raad van Ministers heeft de schuldenlast van de staat erkend en is in 2010 overgegaan tot gedeeltelijk inlopen van de schulden.

De NZR vraagt zich nu af hoe het kan dat nu gewoonweg een streep wordt getrokken door de opgebouwde tegoeden van de ziekenhuizen. De NZR vindt dat het argument dat er geen geld is nimmer een geldige reden kan zijn om een getekende overeenkomst nietig te verklaren.

Wil medewerking verlenen
De NZR zegt mee te willen werken opdat de overheid haar schulden bij de ziekenhuizen gefaseerd inloopt. De NZR doet daarom wederom het voorstel om de in 2009 overeengekomen SZF tarieven te hanteren en om een regeling uit te werken met de ziekenhuizen voor aflossing van de opgebouwde schulden. Verder is de NZR altijd bereid om met SZF en het ministerie van Sociale Zaken terstond om de tafel te zitten om de tarieven voor 2010 en 2011 vast te stellen.

De NZR hoopt voor vrijdag te vernemen wat de oplossing van de regering is. Hindori legt uit dat vanaf 15 februari de ziekenhuizen hun stukken opmaken voor de uitbetaling van de lonen van het personeel en zij zitten nu al met de handen in het haar door hun lege kas. De ziekenhuisdirecteuren worden gedwongen om afschuwelijke keuzes te maken tussen het kopen van medicijnen voor patiënten of het betalen van salarissen aan het personeel. “Beide zijn cruciaal voor het behoud van de zorg, maar het geld moet ergens vandaan komen”, zegt Hindori. De ziekenhuizen hebben al aangegeven dat de particuliere SZF verzekerden per 15 februari een extra deposito zullen moeten storten, maar zij beseffen dat deze maatregel wrevel kan oproepen bij patiënten. Daarom kijken zij nu reikhalzend uit naar de structurele oplossing van de regering om de rust terug te brengen in de sector.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May