VSB schenkt laptops en printer aan politiekorps
12 Dec 2017, 06:13
foto
Politiecommissaris Darnie Stolk neemt de schenking van VSB-directeur Steven Mac Andrew in ontvangst. (Foto: Raoul Lith)


De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft aan het Korps Politie Suriname (KPS) 3 laptops en een printer overhandigd. Vorige week werd er een memorandum of understanding getekend om te ondersteunen in de aanpak van de criminaliteit. Het gaat nu specifiek om het tegengaan van de illegale handel in bepaalde goederen, legt VSB-directeur Steven Mac Andrew uit.

De VSB hoopt dat deze gift de politie zal helpen om haar werk op criminaliteitsbestrijding te bevorderen. Mac Andrew legt uit dat de VSB bezorgd is over de criminaliteit. De organisatie van het bedrijfsleven is bereid in een later stadium te kijken hoe het KPS geassisteerd kan worden, als een organisatie die corporate social responsibility promoot. Ondernemers in Suriname vinden dat nodig, ze merken allen volgens hem dagelijks dat er sprake is van verruwing van de criminaliteit. Iedereen heeft er baat bij een Suriname dat veilig is. "Als VSB zullen we altijd proberen om onze bijdrage daaraan te leveren,” benadrukt Mac Andrew.

Christopher Brown, vertegenwoordiger van de British American Tobacco (BAT) die als partner van de VSB de laptops heeft geschonken, zegt dat er de laatste tijd, niet alleen in Suriname, maar ook in de regio een verhoogde mate van illegale handel in sigaretten is geconstateerd. De BAT is hierom als distributeur en verantwoordelijke voor de marketing van tabaksproducten speciaal geïnteresseerd in dit project. Een heleboel van deze illegale sigaretten zijn niet in Suriname geproduceerd, geeft hij aan. De overheid wordt op jaarbasis voor miljoenen dollars bestolen als gevolg van deze illegale handel, meent hij. Sigaretpakken zonder stempel, zonder waarschuwingsplaatjes of in een andere taal dan Engels en Nederlands, zijn illegale sigaretten, geeft hij aan.

Politiecommissaris Darnie Stolk, vertegenwoordiger van de korpschef, zegt dat de schenking onverwacht snel is gegaan. Hij betuigt zijn dank voor de schenking die ingezet zal worden bij de afdeling Fraude. In de praktijk zit de afdeling vaak met desktops, wat het moeilijker maakt om het werk te doen. Je kan ter plekke alle informatie al verwerken, in plaats van eerst op papier. Het ministerie van Financiën mist vanwege deze illegale handel veel belastinggelden. Het prijsverschil is volgens hem erg groot, tot wel 120%. Dit geldt ook voor drank. “Als je eerlijk en oprecht bezig bent ga je zeggen dit kan niet, want het is het ontduiken van belasting, accijnzen,” vindt Stolk.

Raoul Lith
Advertenties