Invloeden Irma al merkbaar in Key West en Miami
10 Sep 2017, 01:05
foto
Voorspelling van het pad van orkaan Irma. (Beeld: CNN)


Cuba is veel harder dan aanvankelijk gedacht werd getroffen door Irma, die als categorie 5 orkaan aan land ging. De schade in het noordelijk deel van Cuba is enorm. Verschillende landen hebben hun hulp aan Cuba aangeboden en hun solidariteit betuigd, meldt staatsmedium 'Granma'. Irma is als categorie 3 orkaan, maar nog steeds levensgevaarlijk, op weg naar Florida. De orkaanwinden van bijkans 150 kilometer per uur zijn reeds voelbaar in Key West. In Miami is het effect van Irma al merkbaar, stelt CNN.

Meer dan 160.000 mensen hebben geen elektriciteit. De opvangcentra zijn vol. Ongeveer 70.000 mensen hebben onderdak gezocht in onderkomens die aangeboden zijn door de Staat. In Florida zijn de noodtoestand uitgeroepen en een avondklok is van kracht.

Irma heeft een verwoestende spoor achtergelaten in het Caribisch Gebied. 24 personen zijn omgekomen. De economische schade is nog niet in geld uit te drukken. Bijkans 95% van de huizen in Barbuda is verwoest. De ravage op St. Maarten is enorm. Veel Surinamers op St. Maarten hebben schade geleden. Er is nauwelijks communicatie met familie. Ook in Florida woont een aantal Surinamers. Familieleden zijn bijzonder bezorgd over hun geliefden.

Het is nog niet duidelijk waar Irma aan land zal gaan in de VS. De orkaan is iets van richting veranderd, na huis gehouden te hebben op Cuba. Irma verplaatst zich langzaam, ongeveer 9 kilometer per uur. Meer dan 6,5 miljoen mensen moesten van de autoriteiten hun huis verlaten. Het Amerikaanse National Hurricane Center verwacht golven van ongeveer 5 meters langs de westkust van Florida.
Advertenties

Sunday 20 September
Saturday 19 September
Friday 18 September